Aftenposten

På hurtigspor inn i jobb og samfunn

- åARBEIDSLI­V STEIN ERIK KIRKEBØEN stein. erik.kirkeboen@aftenposte­n.no

– Jeg vil ikke bare ta imot penger. Jeg vil bidra. Derfor vil jeg ha en jobb, sier den syriske flyktninge­n Mohamad Al-Shab.

For halvannet år siden rømte Mohamad Al-Shab fra hjemlandet Syria.

Han kom til Norge og mottaket i Sjøvegan, et tettsted i Salangen kommune i Troms. Der laerte han å fiske.

For et halvt år siden kom han til Oslo. Etter nyttår begynte han å laere norsk.

Tirsdag begynte den syriske laereren i jobb på Ikea.

Statsråd og ordfører

Det var storfint besøk på Ikea dagen før dagen. Både arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) og Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) kastet glans over møbelgigan­ten og over et spesielt program.

– Det er det første prosjektet som lanseres i Delprogram sysselsett­ing i Groruddals­atsingen. Det heter «Hurtigspor på Ikea», og det blir veldig spennende, sier ordfører Borgen.

Mohamad, Misbah Khan fra Pakistan og Dubai og Christian Matheus fra Peru har vidt forskjelli­g bakgrunn. Mens krigen har skylden for at Mohamad er her, er det kjaerlighe­ten som har lokket de to andre. Til felles har de at de skal laere et nytt språk og finne seg til rette i et nytt land. Og det skal skje via det nye hurtigspor­et.

Raskt i jobb

Etter fire måneder med intensiv norskunder­visning i klasseromm­et, flyttes undervisni­ngen til Ikea tre ganger i uken. Med Ikeakatalo­gen som en av norskbøken­e, skal de fortsette å laere norsk, i en arbeidsliv­ssetting. To dager i uken skal de tilbake til klasseromm­et. Ikea stiller seg til disposisjo­n som opplaering­sarena, men betaler ikke elevene. Det gjør NAV.

– I stedet for å forberede flyktninge­r og innvandrer­e til arbeidsliv­et, vil vi nå bruke 600 timer på å forberede dem i arbeidsliv­et, sier prosjektle­der Kari Anne Thomassen ved NAV Alna. De samarbeide­r med Oslo voksenoppl­aering og Ikea.

– Vi er stolte over å kunne bidra i en modell hvor språk og arbeidserf­aring samkjøres med sikte på å få en effektiv integrerin­g, sier Clare Rodgers, som er administre­rende direktør for Ikea i Norge.

Hun har god erfaring med integrerin­g; i varehuset på Furuset jobber det folk fra 60 nasjoner.

Ikea-sjefen garanterer ikke de 14 nye fast jobb når programmet avsluttes til nyttår. Men de får en sjanse til å laere norsk språk, laere om norsk arbeidsliv og til å bygge nettverk og CV.

– Det er flott. Jeg fryktet å havne i et gap etter min forrige jobb. Det er viktig å vaere i arbeidsliv­et, mener Misbah.

Ressursper­soner

De tre starter ikke fra scratch.

Christian er utdannet grafisk designer i Peru, og kan gå ganske rett inn i jobb.

Misbah og Mohamad skal jobbe som kundebehan­dlere.

– Jeg skal også begynne på BI og avslutte en mastergrad, sier Misbah, som jobbet åtte år i Dubai før kjaerlighe­ten lokket henne mot nord.

– Det blir en overgang. Mye er annerledes her. Jeg tror det blir til det bedre. Jeg har allerede merket at arbeidsmil­jøet er mye vennligere her enn i Dubai.

Mohamad har en bachelor i engelsk litteratur fra Syria hvor han jobbet som laerer.

– Jeg kan godt tenke meg å fortsette med det, men først skal jeg jobbe her og laere språk.

– Viktig pilotprosj­ekt

– Det er viktig å få innvandrer­e og flyktninge­r inn i arbeidsliv­et. Der laerer de språk, og de kommer på veien inn i samfunnet, sier ordfører Borgen.

Hun håper at de 14 som begynte på Ikea tirsdag er en liten begynnelse på noe som kan bli stort.

– Dette er et pilotprosj­ekt. Hvis det blir vellykket, og det er jeg nesten helt sikker på at det blir, så kan det kanskje inspirere andre bedrifter til å følge opp, sier Borgen.

– Jeg er helt sikker på at det ikke vil vaere veldig vanskelig å finne andre bedrifter som også vil vaere med på dette, sier prosjektle­der Thomassen.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Mohamad Al-Shab har en bachelorgr­ad i engelsk litteratur med seg i bagasjen fra Syria. Hans første norske jobb blir som kundebehan­dler hos Ikea.
FOTO: ROLF ØHMAN Mohamad Al-Shab har en bachelorgr­ad i engelsk litteratur med seg i bagasjen fra Syria. Hans første norske jobb blir som kundebehan­dler hos Ikea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway