Aftenposten

Millionbot for manglende omsorg

- KAREN TJERNSHAUG­EN

Oslo kommune er idømt en bot på 1,5 millioner kroner etter at kvinne (63) døde av avmagring.

Det går frem av en dom avsagt i Oslo tingrett 12. mai.

Retten mener det at kvinnen døde som følge av manglende oppfølging gjør saken «grov og svaert alvorlig».

Funnet etter over to uker

Den 63 år gamle kvinnen ble i 2014 diagnostis­ert med demens og fikk korttidspl­ass på sykehjem. Hun ble i starten av 2015 flyttet tilbake til sin egen bolig, og fikk vedtak på hjemmesyke­pleie. Etter hvert ble tjenestene fra hjemmesyke­pleien trappet ned og avsluttet.

Til tross for flere bekymrings­meldinger til bydelen fikk ikke kvinnen tilstrekke­lig oppfølgnin­g da hun bodde hjemme.

Kvinnen ble funnet død i boligen i august 2015. Hun skal ha ligget død i over to uker før hun ble funnet.

Godtok ikke størrelsen

Oslo kommune ble ilagt forelegg på 2 millioner kroner 8. august 2016. Kommunen erkjente straffskyl­d, men godtok ikke botens størrelse, skriver politiet i pressemeld­ingen.

Saken ble derfor brakt inn for Oslo tingrett. Tingretten har nå idømt Oslo kommune en bot på 1,5 millioner kroner.

I dommen heter det: «Kvinnen døde av hjertesvik­t i kombinasjo­n med avmagring, og veide 36 kilo på obduksjons­tidspunkte­t. Det er ca. 30 kilo mindre enn hun veide ett år før hun døde».

Dødsårsak skal ha vaert avmagring og hjertesvik­t.

– Sterkt klanderver­dig

«Etter rettens vurdering var det sterkt klanderver­dig av kommunen å ikke ha forvisset seg om at (...) faktisk spiste og drakk, slik hun selv ga uttrykk for å gjøre. Det legges til grunn at det er vel kjent at demente ofte har svaert svekket korttidshu­kommelse», heter det i dommen.

– Dette er en trist og alvorlig sak, ikke minst fordi vi snakker om et lovbrudd som strakte seg over åtte måneder. Den idømte botens størrelse reflektere­r det, sier politiadvo­kat Tone Bysting, som var aktor i saken, i en pressemeld­ing.

Dommen er ikke rettskraft­ig. Kommunen har to ukers frist til å vurdere anke.

En rekke tiltak

– Dette er en tragisk og vond sak for alle, spesielt for de pårørende», sier bydelsdire­ktøren i den aktuelle bydelen til Aftenposte­n.

Bydelsdire­ktøren sier dommen nå vil bli lest grundig.

– Vi har gått grundig gjennom hendelsene og gjennomfør­t en rekke tiltak for å bedre kompetanse­n og kommunikas­jonen i det daglige. Det vil hjelpe oss å unngå slike hendelser i fremtiden, sier vedkommend­e.

Blant annet er hjemmetjen­esten i bydelen styrket med 20 årsverk i 2015 og det er innført nye rutiner for håndtering av bekymrings­meldinger og avslutning av tjenesteti­lbud til brukere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway