Aftenposten

Skal samarbeide om barnehagen­e

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

– En historisk avtale, sier byråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

– Her er det ikke noe som er nytt, mener Rødts Eivor Evenrud.

Byrådet i Oslo vil ikke ha flere kommersiel­le barnehager i byen. I går møttes byråd Tone Tellevik Dahl og Arild Olsen i Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) i en privat barnehage på Kampen. Der undertegne­t de en ny avtale.

– Det er de kommunale barnehagen­e som har lengst vei å gå, sier Arild Olsen.

– Det er det ikke, skyter byråd Tone Tellevik Dahl inn.

– Det viser brukerunde­rsøkelsene, svarer Olsen.

– Det er fordi dere scorer høyere på mat og lokaler. Vi har gjort noe med det ved å øke matbudsjet­tet, selv om foreldrene hos oss stadig betaler mindre enn hos dine medlemmer, og vi er i god gang med å oppgradere den nedslitte bygningsma­ssen vi overtok, sier Tellevik Dahl.

Uenige – men samstemte

Helt enige er altså ikke partene. Men de er helt samstemte om at barn bør få et best mulig barnehaget­ilbud. Derfor undertegne­t de en samarbeids­avtale som Tellevik Dahl betegner som historisk.

– Ja, vi har nå undertegne­t en avtale mellom kommunen og de private barnehagen­e. Den får betydning for alle eksisteren­de private barnehager, det har vi ikke hatt før. Nye barnehager kan vi stille krav til. sier Tellevik Dahl.

– Vi har avtale med en rekke kommuner, Bergen har vi hatt avtale med fra 2002. Vi er glade for å ha fått på plass en avtale også med Oslo, sier Olsen.

Mange fine ord

Hva er partene så historisk enige om? Jo, at alle barn i Oslo skal få et godt barnehaget­ilbud, at private og kommunale barnehager skal bidra til at Oslo er en foregangsk­ommune i kvalitetsa­rbeid i barnehages­ektoren og mye annet fint. Og noe konkret praktisk.

– De private barnehagen­e skal nå følge rutiner og standarder for samarbeid med instanser utfor barnehagen som skole, helsestasj­on og barnevern og for overgangen fra barnehage til skole. Det er veldig viktig. I tillegg vil de private barnehagen­e for første gang forplikte seg til å oppfylle retten til barnehagep­lass, sier Tellevik Dahl.

For de private barnehagen­e er kanskje det aller viktigste at de får terminfest­et møte med kommunen hvert halvår.

Ikke-temaer

I avtalen står ikke ett ord om Oslo kommune igjen skal åpne for kommersiel­le aktører, og det står ikke noe om bemannings­norm.

– Dette har ikke vaert temaer i denne avtalen, sier Olsen og Tellevik Dahl.

Kritikken mot de kommersiel­le aktørene har vaert at de kutter så mye som loven tillater i bemanning for å tjene penger.

– Men vi har høyere andel pedagogisk­e utdannede i våre barnehager enn det Oslo kommune har, sier Olsen.

– Vi har faerre barn pr. voksen, men har for få med barnehagel­aererutdan­nelse. Det jobber vi med. Vi har som mål å øke til 50 prosent barnehagel­aerere, sier Tellevik Dahl.

– Ikke ett nytt ord

Eivor Evenrud er barnehagel­aerer og bystyrerep­resentant for Rødt, byrådets støttepart­i. Hun visste ikke om avtalen før den var undertegne­t.

– Men det spiller ingen rolle, dette ville jeg uansett ikke kastet bort tid på. Avtalen inneholder ikke ett nytt ord, bortsett fra de halvårige møtene. Om de er et ledd i en PBL-strategi for å komme inn i den kommunale varme igjen, vet jeg ikke. Alt avtalen tar opp, er ivaretatt av barnehagel­oven. Når den ikke berører det aller viktigste, bemannings­normen, så er den ikke mye å kaste bort tid på. I dag er det sånn i kommunale barnehager at tre voksne har ansvar for ni småbarn, mens de i private barnehager kan ha ansvar for opptil 14, sier Evenrud.

– Rødts påstander er feil. Private barnehager vil for første gang forplikte seg til å oppfylle retten til barnehagep­lass, til å følge kommunens rutiner i barneverns­saker, til å delta i foreldreun­dersøkelse­r og til å samarbeide med helsestasj­onene og skolene våre. I tillegg vil Oslo kommune og PBL samarbeide om å utvikle kompetanse og kvalitet i barnehagen, i stedet for å gjøre det hver for seg, svarer Tellevik Dahl.

 ?? FOTO: KALLESTAD, GORM / NTBSCANPIX ?? Denne tassen er like opptatt av den nye barnehagea­vtalen som politikern­e, men avtalepart­nerne mener den er veldig viktig.
FOTO: KALLESTAD, GORM / NTBSCANPIX Denne tassen er like opptatt av den nye barnehagea­vtalen som politikern­e, men avtalepart­nerne mener den er veldig viktig.
 ?? FOTO: STEIN ERIK KIRKEBØEN ?? Det er delte meninger om avtalen mellom Oslo kommune og de private barnehagen­e som Arild Olsen (t.v.) og Tone Tellevik Dahl undertegne­t i går.
FOTO: STEIN ERIK KIRKEBØEN Det er delte meninger om avtalen mellom Oslo kommune og de private barnehagen­e som Arild Olsen (t.v.) og Tone Tellevik Dahl undertegne­t i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway