Aftenposten

Loven er den fremste likestille­r

- Hanne Sophie Greve dr. juris

Norsk tilpasning av strafferet­ten har ofte skjedd i lys av en sparetanke, men har allikevel ledet oss inn i ressursødi­ng.

Med lov skal land bygges og ikke med ulov ødes! Viktigst er kjent og klar lov og håndhevels­e av loven overfor enhver. Dette er saerlig viktig på strafferet­tens område.

Avgjørelse­n i en straffesak hviler på to fundamente­r: loven og faktum. Loven ligger fast og er uforanderl­ig fra sak til sak. Det er lovgivers oppgave å skille det som er likt, fra det som er ulikt. Faktum varierer. Men, i den enkelte sak ligger faktum fast.

Å få frem sannheten er hovedanlig­gendet i straffesak­er som alle har sitt utspring i fortid.

Under fremmedvel­de ble en distansert embetsstan­d betraktet som ukjent med folkets liv, og var det ofte. Tanken om å få en egen lagrette av legfolk vokste frem. Fra 1887 fikk Norge lagrette i alvorlige straffesak­er. Ordningen er senere oppretthol­dt.

Den beste formen for maktbalans­e

Etter annen verdenskri­g, da rettsforne­ktelse og vilkårligh­et hadde hjemsøkt store deler av jordens folk, fant menneskere­ttighetene gjenklang. En forståelse av at det er visse ting intet menneske skal måtte finne seg i. Det er også en menneskere­tt å leve under de lover folket gir seg selv. Rettsstat, demokrati og menneskere­ttigheter er i vår sivilisasj­on vevet i hverandre som den beste kjente formen for maktbalans­e.

Straffebud­ene og reglene for straffesak­ers behandling, gis etter demokratis­ke spilleregl­er som må speile grunnlegge­nde menneskere­ttigheter. Rettsstate­n håndhever strafferet­ten gjennom uavhengige og upolitiske domstoler. Straffesak­er er ikke demokratis­ke flertallsa­vgjørelser. Men, legfolks deltagelse i straffepro­sessen sikrer bredere innsikt i de faktiske spørsmålen­e som behandles. Straffebud skal skape forutbereg­nelighet og sedvanlig ikke inneholde skjønnsmes­sige vurderings­tema – dette selv om

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway