Aftenposten

Åndsverklo­ven – et effektivt verktøy for kunstnerne

- Bård Folke Fredriksen statssekre­taer, Kulturdepa­rtementet (H) Audun Lysbakken leder, Sosialisti­sk Venstrepar­ti

La det vaere helt klart: Det er kunstnerne som eier rettighete­ne og bestemmer hvordan det de lager skal brukes. Forslaget til ny åndsverklo­v styrker på flere punkter kunstnerne­s stilling. Jeg er derfor uenig med Synne Skouen når hun hevder det motsatte i avisen søndag 14. mai.

Lovforslag­et styrker skapende og utøvende kunstneres posisjon, blant annet med forbud mot strømming av ulovlig innhold, en ufravikeli­g rett til rimelig vederlag og med styrking av håndheving­sreglene.

Den teknologis­ke utviklinge­n skaper utfordring­er, men også muligheter. Samtidig som Regjeringe­n vil sørge for en fortsatt sterk satsing på kulturbuds­jettet, vil vi bidra til at den kunsten som i større grad kan baere seg selv, kan få gjøre nettopp det. Det er ikke et enten-eller, men et både-og.

Et lovfestet krav til rimelig vederlag er viktig for å sikre inntekter på nye plattforme­r. Dette dreier seg også om forhandlin­ger som må løses mellom opphavsorg­anisasjone­ne og deres avtalepart­er. Dersom det er som Skouen skriver, at strømming av en konsert på aftenposte­n.no ikke gir TONO-vederlag, er dette noe TONO må svare på. For loven er klar: slik fremføring er underlagt kunstneren­s enerett.

Gjengivels­en av «klasseroms­bestemmels­en» bygger på en rekke misforståe­lser. Den er en videreføri­ng av gjeldende rett, og at den omfatter kopiering, er feil. Slik bruk skal klareres.

Den nye åndsverklo­ven er et balansert, teknologin­øytralt, effektivt verktøy ment for å løse komplekse, digitale problemsti­llinger. Og den er utformet for nettopp å ivareta og sikre grunnlaget for skapende virksomhet. Men lovverk løser ikke kulturlive­ts utfordring­er alene. Regjeringe­n vil legge til rette for gode rammevilkå­r. Men det er bransjen og kunstnerne som må utvikle baerekraft­ige inntektsmo­deller i et marked som endrer seg svaert raskt. I et innlegg i Aftenposte­n gir barnehagee­ier Jørgen Kjørven uttrykk for at han føler seg angrepet av politikere som vil velferdspr­ofitørene til livs. Det er synd at Kjørven opplever det slik, for etter det jeg kan forstå, så er han ingen profitør.

Gjennom store offentlige investerin­ger og egeninnsat­s fra private barnehagee­iere lyktes den rødgrønne regjeringe­n med å sikre full barnehaged­ekning. Barnehagel­oven skulle dessuten sikre at skattebeta­lernes penger kom barna i barnehagen til gode – og at private barnehager kunne ha «et rimelig årsregnska­p», for ikke å tape egeninvest­erte midler.

Siden den gang har barnehages­ektoren vaert i stor endring. Oppkjøp og salg av barnehager er blitt big-business, og medieoppsl­ag viser at noen barnehagee­iere bygger seg opp store private formuer. Det er grunn til å spørre seg om barnehagel­oven godt nok sikrer at offentlige tilskudd blir brukt til det de skal. SV er åpen for å diskutere ulike løsninger. Men da må vi komme opp av skyttergra­vene og tørre å diskutere de utfordring­ene barnehages­ektoren nå står overfor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway