Aftenposten

Valg uten legitimite­t

- Anita Farzaneh Secular Forum

Bryr noen seg om iraneres menneskere­ttigheter? Det iranske styringssy­stemet er som en ond sirkel omkring en befolkning uten reelle politiske rettighete­r. Valgkandid­atene er kun regimets utvalgte representa­nter.

Parlamente­t i Iran har to hovedgrupp­er: Først islamisten­e og de laerde fra Ghom som tok makten i Iran med Khomeini i 1979. Disse er imot demokrati, for ifølge sharia bestemmer den øverste lederen, og vanlige borgere skal ikke ha rett til å uttrykke sin mening gjennom valg. Khomeini var den lederen som innførte politisk islam som styresett. Khomeini mente at kvinner ifølge islam ikke har stemmerett, men for å få flere stemmer, ga han likevel kvinner lov til å stemme i det første valget.

Den andre gruppen, Republikan­erne, er i stor grad landets teknokrate­r og reformiste­r. De er sentrale i landets økonomi, er imot sanksjoner og mer villige til å forhandle med Vesten. Blant stemmegive­rne vil 6–9 millioner alltid støtte regimet. En annen gruppe må gå til urnene fordi det gir dem rett til skole, universite­t eller jobb.

En tredje gruppe er de politiske og opposisjon­elle som ønsker endring i systemet, men disse er ikke systematis­k organisert. Mange religiøse eller etniske minoritete­r er i denne gruppen. De får ikke stille med egne kandidater. De føler de må velge mellom pest eller kolera, og de kan i liten grad påvirke systemet. Likevel ser de forskjelle­r mellom kandidaten­e og ønsker å bidra til det som gir mest fremtidshå­p.

Gruppe fire er de som er sterkt politisk engasjert, men som ikke kan vise seg offentlig i Iran. Ofte boikotter disse valget. Dilemmaet er om en boikott bare fører til at de reformvenn­lige får enda mindre innflytels­e.

Demokrati er ikke en selvfølge i mange østlige land. Det tar tid å avlaere diktatur og formynderi. Det iranske valg fremstår nok en gang som symbolet på en antikultur mot menneskeve­rd og trosfrihet. Det har ingen legitimite­t hverken med tanke på det iranske folk eller basale menneskere­ttigheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway