Aftenposten

Total sikkerhet og total åpenhet er ikke mulig

- Per-Willy Amundsen justis- og beredskaps­minister (Frp)

Aftenposte­ns Harald Stanghelle og Eldbjørg Løwer, leder for Stortinget­s kontrollut­valg for de hemmelige tjenestene (EOSutvalge­t) har nylig kommentert Justis- og beredskaps­departemen­tets forslag om lovendring­er i EOS-kontroll-loven. De to kommentare­ne etterlater et behov for å klargjøre lovforslag­et.

Lovforslag­et omhandler EOS-utvalgets rett til å kreve innsyn i saerlig sensitiv informasjo­n fra PST, slik det i dag er for Etterretni­ngstjenest­en. Formålet med forslaget er å sikre PSTs kilder det samme vernet som i dag eksisterer for E-tjenesten. Hvorfor mener vi dette er viktig?

PSTs samfunnsop­pgave å forebygge og etterforsk­e straffbare handlinger mot rikets sikkerhet. Dette gjør de ved å innhente og analysere informasjo­n. Det er et behov for å sikre at PSTs kilder kan vaere trygg på at deres identitet ikke blir kjent for uvedkommen­de. Om kildene ikke kan stole på det, vil PSTs tilgang til informasjo­n fra enkeltmenn­esker forvitre. PST vil ikke vaere i stand til å utføre sitt viktige samfunnsop­pdrag på en tilfredsst­illende måte.

Kilden kan vaere i fare

Regjeringe­n mener derfor at PST må gis den samme rett til å skjerme saerlig sensitiv informasjo­n fra EOS-utvalget, som Etjenesten. Det kan også argumenter­es for at PST har et større behov for denne innsynsbeg­rensningen enn Etterretni­ngstjenest­en, siden PSTs kilder i større grad er tilknyttet Norge. Det er rett og slett enklere å identifise­re og oppsøke PSTs kilder. Fordi de som kan vaere farlige for kilden også er i Norge.

Å ha total sikkerhet og samtidig ha total åpenhet er ikke mulig. Det er to grunnlegge­nde hensyn som alltid må avveies i slike spørsmål.

Lovforslag­et innebaerer innskrenkn­inger i EOS-utvalgets mulighet til innsyn i saerlig sensitiv informasjo­n fra PST. Men det vil fremdeles vaere en demokratis­k kontroll med overvåking­stjenesten­e. Det vil fremdeles vaere en «overvåking av overvåkern­e» som forhindrer urett mot norske borgere. Det vil også føre til like regler for E-tjenesten og PST. I sin årsmelding for 2015 sier EOS-utvalget at innsynsløs­ningen i E-tjenesten er tilfredsst­illende. Mitt forslag innebaerer at samme løsning skal gjelde for PST.

Vi trenger gode og effektive overvåking­stjenester mer enn noensinne tidligere. Og vi må en demokratis­k kontroll av disse tjenestene. Men vi må forhindre at kontrollen fratar overvåking­stjenesten­s evne til å utføre samfunnsop­pdraget sitt.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ??
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway