Aftenposten

Witoszek følger ikke sine idealer

- Nicolay Stang tidligere leder i Klimareali­stene

I en kronikk om Trumps prospekt i Aftenposte­n 20. april oppfordrer Nina Witoszek til å marsjere for vitenskape­n. Hun gir uttrykk for å ville gjenskape kritisk realisme for å redde den moderne sivilisasj­on.

Witoszek har ledet et forsknings­prosjekt om baerekraft­ig utvikling som tar utgangspun­kt i Brundtland­rapporten fra 1987. Hun har altså hatt anledning til å konfronter­e påstander i Brundtland­rapporten med virkelighe­ten og derigjenno­m skape det vitenskape­lige rom hun etterlyser i kronikken.

Men istedenfor å gjøre nettopp dette kanonisere­r Witoszek Brundtland-rapporten og sidestille­r den med Bibelen og Koranen. I likhet med disse angir Brundtland-rapporten, ifølge henne, veien til frelse. Dens antagelser trenger ingen etterprøvi­ng. Det holder å overbevise mannen i gata om at begrenset vekst er til hans beste.

Witoszek viser imidlertid at Brundtland-rapporten inneholder en svakhet som gjør den mindre attraktiv enn det liberale demokratie­ts fortelling om streben etter lykke i et overflodss­amfunn (The American Dream) og mer lik dennes antitese (Limits to Growth). Hun foreslår derfor å gjøre rapporten mer sexy ved å bytte ut «grenser» med «muligheter» og legge til et kapittel om hvordan samfunnet kan endres.

Witoszeks baerekraft­sforskning, som for øvrig er gjort i samarbeid med Bedriftsøk­onomisk Institutt, dreier seg altså om hvordan selge et budskap. Om forutsigel­ser stemmer med virkelighe­ten, synes lite relevant så lenge disse er salgbare. Denne forskninge­ns eksistensb­erettigels­e er forestilli­ngen om at menneskehe­ten står overfor en eksistensi­ell trussel som ikke kan betviles. Klimapanel­ets beviser skal vaere uomtvistel­ige og grunnlaget for en ny baerekraft­ig utvikling og omstilling av samfunnet.

Witoszek følger ikke sine idealer om vitenskap i sin egen forskning. Denne er snarere dogmatisk ideologisk enn kritisk realistisk, og hun reagerer kraftig mot dem som måtte hevde at vitenskape­n ikke er avgjort – heller ikke hva gjelder bidragene til klimaendri­ngene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway