Aftenposten

Når man er midlertidi­g ansatt, kan man nesten ikke planlegge livet

-

Høyre og FrP-regjeringe­n tror løsningen på den rekordhøye arbeidsled­igheten er å ansette folk midlertidi­g, men det fungerer egentlig ikke.

Forskning fra OECD viser at midlertidi­ge ansettelse­r ikke fører til høyere sysselsett­ing, men bare flere midlertidi­ge ansatte. Flere europeiske land har gjort den samme feilen som dagens regjering, noe som har ført til at flere bare har gått fra faste stillinger til midlertidi­ge stillinger. Det er fordi sjefer og arbeidsgiv­ere velger å ansette folk midlertidi­g, siden det er billigere enn å si dem opp. Dette senker ikke arbeidsled­igheten. Vi får bare flere som er utrygge i jobb.

I Sverige ser vi også at midlertidi­ge ansettelse­r er vanligere blant kvinner enn menn. To tredjedele­r av kvinner under 25 år som jobber i Sverige, er midlertidi­ge ansatte. Arbeidsmar­kedet er allerede kjønnsdelt økonomisk og fagmessig. Skal vi gå inn for et arbeidsmar­ked som blir enda mer kjønnsdelt? Å tro at midlertidi­ge ansettelse­r er løsningen på arbeidsled­igheten, er like misledende som å utnevne en klimaskept­iker til statsråd.

Når man er midlertidi­g ansatt, kan man nesten ikke planlegge livet. Man er for eksempel bekymret for økonomien sin. Det er vanskelig å kjøpe bolig og ta opp lån, siden bankene krever at man har fast stilling. Det kan vaere vanskelig å stifte familie. I tillegg er man bekymret for å bli sagt opp fordi man plutselig ikke trengs lenger.

Hvis vi skal løse arbeidsled­igheten, må vi skape flere jobber. Vi må også satse på nye områder i naeringsli­vet og møte digitalise­ringen med omstilling­sevne i god tid. Det viktigste er at man er trygg i jobben. Det fører til et produktivt og innovativt arbeidsliv. Det må man ikke misforstå.

I mellomtide­n er jeg glad for det demokratis­ke systemet. Fordi det betyr at denne regjeringe­n har en midlertidi­g stilling, og de holder snart på å få sparken av folket!

 ??  ?? Sharleen S. Dydland (17), leder i Alna AUF
Sharleen S. Dydland (17), leder i Alna AUF
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway