Aftenposten

Eivind Higford Eckbo

- Ragnhild Hagen, Dag Blakkisrud

Tidligere riksreviso­r og advokat Eivind Eckbo forlot sin jordiske tilvaerels­e 7. mai.

Eckbo var født i Stockholm i 1927 og tilbrakte sine første leveår hos fosterfore­ldre i København. Der vokste han opp på Serum. Hans fosterfore­ldre var vitenskaps­mannen, legen og lederen for Det Danske Serum Institut, dr. Thorvald Madsen og Frue Misse. Det var et spennende miljø med gjester fra inn- og utland og med flere eldre søsken. Fosterfore­ldrene var omgangsven­ner med det danske kongeparet, og Eivind – som ble kalt Billy i familien – kunne blant annet se tilbake på at han som liten hadde sittet i fanget til kong Christian 10.

Som leder og forretning­sfører for Eckbos Legat utrettet Eivind Eckbo en stor gjerning for det frivillige Norge. I vinter gikk lederne av ulike organisasj­oner sammen om å foreslå ham som mottager av St. Olavs Orden til hans 90-årsdag for å hedre sin velgjører. Vi får nå ikke vite om forslaget hadde ført frem. Men Eckbo selv var orientert om forslaget til kongen, og vi håper det ga ham glede. Vi er takknemlig­e for at vi har fått laere å kjenne en så rik og mangefaset­tert personligh­et som Eivind Eckbo.

På 1980-tallet var Eivind Eckbo saerlig opptatt av kulturminn­evern. Ikke unaturlig for en eier av 10 fredede bygninger. Sammen med Sofie Helene Wigert engasjerte han oss for å bygge en organisasj­on for eiere av kulturminn­er. Samtalene mellom disse to originale og sterke personligh­etene ser vi tilbake på med humor og varme.

Våre tanker og vår takk går til fru Margaret Eckbo, som var vår «gamlesjef»s trygge støtte i hans eldre år, til Elisabeth og Fredrik og til barn og barnebarn i den store Eckbo-familien.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway