Aftenposten

Forsegling

- Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. per.egil.hegge@aftenposte­n.no

Jødenes skjebne ble forseglet, sto det i en kronikk i Aftenposte­n 30. april, og det var flere lesere som med god grunn og solid språkfølel­se mente at det burde ha stått ‘beseglet’. Stoffet var oversatt fra svensk, som har den samme nyansen, og jeg har ikke undersøkt hva som sto i den svenske originalen.

Å forsegle noe, eksempelvi­s et brev, betyr å lukke det med et segl. Det ble gjort med smeltbar masse som ble oppvarmet, og så ble den stemplet med et segl like før massen størknet. Da var det lett å se hvis noen hadde brutt forsegling­en eller seglet. Ofte var seglet også personlig, slik at mottageren kunne se hvem avsenderen var.

Å besegle er mer abstrakt, ens skjebne blir beseglet når man møter en annen person som man vil dele resten av livet med. Men selv i kjaerlighe­tsromanene i vår tid er det visst sjelden å se et så opphøyet og lyrisk uttrykk. Og når det anvendes om tragedien i jødeutrydd­elsens tidsalder blir det jo alt annet enn poetisk.

Det hender at ‘segl’ blir forvekslet med ‘seil’, i alle fall skriftlig – et godt eksempel på at ord som ligner på et annet, lett kan bli brukt feil. Faren er spesielt stor når to ulike ord uttales likt, selv om de staves forskjelli­g.

Språklig sett har vi den samme forskjelle­n mellom «parverbene» bedervet og fordervet. Vi snakker om bedervet kjøtt, det er kjøttvarer som er «skjaemt» hvis man behersker trøndersk. Fordervet og fordervels­e er litt mer filosofisk og etisk: Et fordervet individ er en person som er i moralsk forfall, moralsk ødelagt eller kanskje bare alvorlig skadet. Man kan også le seg fordervet, det er ikke fullt så alvorlig – hvis det da ikke er på grunn av en tvilsom grovis.

En gammel talemåte i de tilfeller hvor man lover å holde en hemmelighe­t for seg selv, lyder: «Min munn er lukket med syv segl.» Da kommer det ikke ut, selv om det er brukt i overført betydning.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway