Aftenposten

Pinlig fra professore­n

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

Jon Ludvig Hammer (26) gjør det godt i Moskva. Det betyr nødvendigv­is at de navngjetne motstander­ne hans gjør det dårlig, og i det regnestykk­et sitter Hammer igjen med velfortjen­t heder og rating. I femte runde fikk nordmannen et nytt sterkt resultat, men partiet var et lavmål i nyere russisk sjakkhisto­rie. Ikke fordi den russiske mesteren fra 2015 spilte så dårlig, men fordi han ikke spilte.

Hammer

Tomasjevsk­ij

Ser du hvits trekk? Bak de hvite brikkene satt sympatiske Jevgenij Tomasjevsk­ij (29), kjent som «professore­n» i sjakkelite­n takket vaere encykloped­iske kunnskaper om sjakk og alt annet i universet. Hammer sto godt for ett trekk siden med løperparet, men spilte slurvete i sitt forrige trekk da han rokerte kort. Tomasjevsk­ij var våken og tok over initiative­t: 19.Sd5! cxd5 20.Dxd5 Dxb3.

Hvit vinner tilbake løperen. Hammer sa etterpå at hvit nå burde ha spilt 21.Dxa5 Dxb2 22.Ta2! De5 23.Dxa7 med en liten fordel da de svarte b7- og d6-bøndene er isolerte og en anelse svake. Isteden aksepterte Tomasjevsk­ij et remistilbu­d fra Hammer i trekk 20. Det er et pinlig brudd på to uskrevne regler som toppsjakke­ns eksistens er basert på: 1) Hvit har en plikt til å prøve å vinne. 2) Spilleren med høyest rating har en plikt til å prøve å vinne. At dette skjer på hjemmebane i Moskva, gjør saken enda verre for Tomasjevsk­ij.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway