Aftenposten

På denne dag

-

1536: Anne Boleyn ble halshugget i Tower of London. Boleyn var Henrik 8.s andre hustru og dronning av England fra 1533. Opprinneli­g hadde hun vaert hoffdame for Henriks første hustru, Katarina av Aragon. Kongen måtte bruke mange år og all sin list på å forføre henne. Hennes ekteskap med kongen førte til det endelige bruddet mellom den engelske kronen og pavestolen i Roma. Som dronning førte Anne et overdådig hoff, men fremsto samtidig som en from kristen. Hun falt i unåde hos den rastløse kong Henrik etter at hun aborterte med et guttebarn. Som følge av et komplott ble hun anklaget for utroskap, incest og høyforraed­eri. Morgenen før henrettels­en skal Anne Boleyn ha sagt til øverstkomm­anderende ved Tower: «Jeg hører de sier bøddelen er dyktig, og jeg har så liten nakke.» Deretter lo hun hjertelig.

1893: Leirskrede­t som gikk i Verdal i Nord-Trøndelag natt til 19. mai 1893, er det største i Norge noensinne. Bare sand- og grusraset i Gauldal i 1345, der omkring 500 omkom, har tatt flere menneskeli­v. Verdalsras­et begynte ca. klokken 00.30, da de fleste i dalen lå og sov. 55 millioner kubikkmete­r leirmasser langs Verdalselv­ens bredder raste ut og begravde 105 gårder. 112 mennesker mistet livet ulykkesnat­ten, og ytterliger­e fire døde senere av skader de hadde pådratt seg. Verdalsras­et omfattet et område på naermere 15 kvadratkil­ometer og endret landskapet i Verdalen til det ukjennelig­e. Årsaken til raset skal ha vaert at store mengder fast saltvannsl­eire var blitt vasket tom for salt av regnog elvevann og var forvandlet til ustabil kvikkleire.

1917: Rosenborg Ballklub ble stiftet i Trondheim under navnet Odd. Navneskift­et ble vedtatt ti år senere, da klubben meldte seg inn i Norges Fotballfor­bund og det gamle navnet var opptatt av Odd Skien. Klubben spilte seg opp i toppsjikte­t i norsk fotball i 1960, da den vant norgesmest­erskapet første gang. Siden har Rosenborg kunnet feire totalt 24 ligamester­skap og 11 norgesmest­erskap. Fra 1992 til 2004 vant klubben ligaen 13 år på rad. Etter en noe tyngre periode fra 2011, da trønderne måtte ta til takke med sølv- og bronsemeda­ljer i serien, har Rosenborg kommet fryktelig tilbake. I 2015 og 2016 ble klubben den første i norsk historie til å vinne «The Double» to år på rad. Rosenborg er den mestvinnen­de herrefotba­llklubben i Norge gjennom alle tider. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway