Aftenposten

Skal bli slik det var i 1926

- MAY SYNNØVE ROGNE ØYSTEIN ALDRIDGE

– Går jeg i null, skal jeg juble, sier Jan Vardøen.

– Jeg fikk beskjed fra Frogner kinos eiere, Søylen eiendom, om at det var kommet inn et bud og om hvorvidt jeg ville legge inn et motbud. Jeg fikk inntrykk av at lokalet aldri ville bli brukt som kino igjen, og det syntes jeg var veldig trist, sier Jan Vardøen.

Han ønsker å restaurere kinoen tilbake slik den var på åpningsdag­en i 1926.

– Kinoen var bygget som et gresk tempel til filmmagien. Målet er å gjenskape stemningen, atmosfaere­n og magien fra de første kinoene, sier han videre.

Frogner kino ble tegnet av arkitekt Kristen Tobias Rivertz og innredet av arkitekt Lars Backer. I dag er urnene og lampene borte, men Per Krohgs friser er der fortsatt.

Måtte låne penger

Vardøen måtte ut med 15,4 millioner kroner for kinoen. Pengene har han lånt i banken.

– Det er ikke småpenger. Jeg fikk en veldig kort frist fra Søylen eiendom, som hadde takket ja til det første budet dersom jeg ikke hadde lagt inn et bud. Jeg kjøpte kinoen blant annet for å beskytte den mot aktører som ikke ønsket å drive kino der.

– Tror du det blir lønnsomt?

– Nei, jeg tviler på at det er god butikk å drive kommersiel­l kino her. Går jeg i null, skal jeg juble. Jeg får nok ikke solgt den igjen heller. Men kinoen er reddet, og det er det viktigste.

– Hva skal du fylle kinoen med?

– Min plan er å drive barnekino der, spesielt på dagtid for skoleklass­er. I helgene tenker jeg å kjøre barnematin­eer hvor foreldrene kan dumpe barna sine under oppsyn. Barna kan se på tegneserie­r, føljetonge­r og alt mulig. Det gjorde jeg selv som barn, noe jeg minnes som veldig hyggelig.

Vardøen ønsker å vie plass til den alternativ­e filmen, uten å konkurrere med Gimle.

Vardøen slo seg opp som utelivsgrü­nder på Grünerløkk­a. Han står bak en rekke serverings­steder, men har ingen planer om å lage restaurant på Frogner kino.

– Opprinneli­g lå det et lite konditori i foajeen, og det vil jeg gjenskape. Jeg vil ha et originalt preg på kinogodter­iet, men vinserveri­ng må vi ha. Drømmen er en tidsriktig kiosk med vin og sjokolade.

Kunne blitt parkerings­hus

Byantikvar­en er begeistret for at Vardøen vil fortsette med kinodrift i lokalet.

– Det finnes ikke et bedre konsept for bygget enn det Vardøen presentere­r. Han setter filmen i sentrum og vil dyrke kinoen som møteplass, sier Morten Stige, avdelingsl­eder, område vest, hos Byantikvar­en

Da kinoen i 2004 ble solgt til private, ble det lansert planer om både innendørs parkerings­hus og dagligvare­forretning. Byantikvar­en gikk inn i kampen, og Frogner kino ble regulert til bevaring.

Frogner kino ligger i et kvartal med en blanding av boliger og naeringslo­kaler. Etter at Søylen leide ut lokalene til miksekino på dagtid og bar og kinovirkso­mhet på kveldstid, økte også antall naboklager.

– Vi forventer derfor at sameiet vil vaere positive til utnyttelse av lokalene til kulturform­ål, men lyden må holdes innen akseptable grenser som ikke er helseskade­lig for beboerne. Det samme gjelder drift av et eventuelt serverings­sted, sier William Saeter, styreleder

i Frognerkom­pleks eierseksjo­ner.

Positive politikere

Frogner bydelsutva­lg er glade for at en privat aktør nå tar over lokalene som har stått og forfalt i noen år.

– Vi er ikke negative til at en privat aktør kjøper Frogner kino. Det er jo bruksbegre­nsninger på lokalet, så vi er glad for at aktøren ønsker å drive kino der, sier Jens Jørgen Lie (H), leder av Frogner bydelsutva­lg.

Også byråd for kultur, frivilligh­et og idrett, Rina Mariann Hansen (Ap), er fornøyd.

– Vardøen kan fylle huset på en god måte og skape lokalt engasjemen­t. Han har vist før at han er god til å bygge opp lokale miljøer, sier Hansen.

Skuffet aksjonsgru­ppe

Casper Evensen i Aksjonsgru­ppen Frogner kino grendehus har i lang tid forsøkt å få kommunen til å ta over kinoen. Han er skuffet over at det isteden blir Vardøen som skal fylle lokalene.

– Vi ønsket oss et samfunnshu­s som kunne fylles med aktivitet, et møtested for opplysning og det frie ord, sier Evensen.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Jan Vardøen bestemte seg for å kjøpe og restaurere Frogner kino. Her sitter han på den forfalne scenekante­n foran originalma­leriet som også må settes i stand.
FOTO: ROLF ØHMAN Jan Vardøen bestemte seg for å kjøpe og restaurere Frogner kino. Her sitter han på den forfalne scenekante­n foran originalma­leriet som også må settes i stand.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Per Kroghs friser er bevart.
FOTO: ROLF ØHMAN Per Kroghs friser er bevart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway