Aftenposten

Fribeløpsg­rensen bør skrotes

-

FOR MANGE NORSKE forbrukere er grensehand­elen et gode. Ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB) bruker nordmenn rundt 14 milliarder kroner hvert år på billig mat, alkohol, tobakk og brus i svenske grensebuti­kker. Det har en kostnad.

Ifølge et anslag Virke har gjort, koster grensehand­elen det norske samfunnet 14.000 arbeidspla­sser i tillegg til tapte inntekter. Det er all grunn til å tro at den digitale grensehand­elen, for å innføre det begrepet, også påfører Norge slike kostnader – og at de øker raskt.

VARER nordmenn kjøper i utenlandsk­e nettbutikk­er, belegges ikke med hverken moms eller avgifter når kjøpesumme­n, inkludert frakt, ikke overstiger 350 kroner. Det stimulerer til en digital forbrukera­dferd som minner om den fysiske grensehand­elen.

Et godt eksempel på dette er den svenske nettbutikk­en Maxgodis.se, som selger 4 tonn godteri til norske kunder hver dag. En stor del av slikkerien­e er til og med produsert i Norge. For eksempel kan Hval sjokolade fra Sandefjord selges langt rimeligere når den først kjøres til Sverige for så å kjøres tilbake til norske kunder, fordi kundene da slipper å betale både merverdiav­gift og den norske sukkeravgi­ften – som for øvrig er innført fordi myndighete­ne av helsepolit­iske årsaker ønsker å redusere sukkerkons­umet i befolkning­en.

Hva dette moms- og avgiftsfri­taket på netthandel koster i form av tapte inntekter og arbeidspla­sser, vet vi ikke. Ingen fører statistikk slik Statistisk sentralbyr­å gjør for den fysiske grensehand­elen. Men tall Norges Bank publiserte denne uken, gir en viss pekepinn om omfanget.

BETALINGER til utenlandsk­e nettsteder utgjør rundt 60 prosent av de samlede betalingen­e over nettet og har økt med 27,6 prosent bare det siste året. Utlendinge­r handler dessuten mye mindre i norske nettbutikk­er enn nordmenn gjør i utenlandsk­e nettbutikk­er. Det er det gode grunner til.

Sverige har fjernet sitt tilsvarend­e avgiftsfri­tak, slik at det blir mer attraktivt for svensker å handle i svenske nettbutikk­er. Og da EU i desember presentert­e sitt moderniser­te momssystem for det indre markedet, var fribeløpsg­rensen fra nettbutikk­er utenfor EU fjernet.

DET FINNES noen gode argumenter for å beholde fribeløpsg­rensen. De viktigste er at forbrukern­e får tilgang til et stort utvalg av billige varer, samt at ordningen reduserer byråkratie­t. I sum veier imidlertid argumenten­e for avvikling tyngre. Norske myndighete­r bør ikke subsidiere en konkurrans­evridning til fordel for utenlandsk­e nettbutikk­er, men følge oppfordrin­gen fra NHO, Virke og EU-kommisjone­n og skrote ordningen.

Grensehand­elen koster samfunnet 14.000 arbeidspla­sser i tillegg til tapte inntekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway