Aftenposten

På denne dag

-

1932: En bonde i Londonderr­y i Nord-Irland gjorde store øyne da et enmotors fly landet på jordet hans, og en ung kvinne klatret ut av cockpiten. Da bonden spurte henne om hun hadde fløyet langt, svarte hun: «Fra Amerika.» Kvinnen var Amelia Earhart, som hadde tatt av fra Newfoundla­nd dagen før. Hun ble dermed den første kvinnelige flyveren i historien som krysset Atlanteren alene. Earhart landet på dagen fem år etter at Charles Lindbergh hadde gjort den samme bedriften som førstemann i verden. Lindbergh hadde landet i Paris, noe Earhart også hadde tatt sikte på å gjøre. Sterk vind tvang henne til å følge en nordligere rute enn planlagt, og hun valgte til slutt å lande i Nord-Irland. Amelia Earhart ble sist sett 2. juli 1937. Hun forsvant over Stillehave­t under et forsøk på å fly rundt Jorden.

2000: Filmskaper­en Lars von Trier vant Gullpalmen for Dancer in the Dark under filmfestiv­alen i Cannes. Dansken føyde seg dermed inn i det eksklusive selskapet av regissører som er blitt hedret med prisen siden den ble delt ut første gang i 1955. Fra 1939 til 1954 hadde Grand Prix du Festival Internatio­nal du Film vaert den gjeveste prisen under festivalen. Dette navnet dukket opp igjen i 1974, da navnet Gullpalmen måtte legges på is på grunn av en tvist om opphavsret­ten. Fra 1975 ble «Palme d’Or» på ny prisens offisielle navn. Lars von Trier var den fjerde dansken i historien som vant besteprise­n i Cannes. I 1946 fikk Bodil Ipsen og Lau Lauritzen prisen for De røde enge. Bille August vant med Pelle erobreren i 1988 og på ny i 1992 med Den goda viljan. 2005: Hellas vant Eurovision Song Contest for første gang med bidraget «My Number One», fremført av svenskfødt­e Elena Paparizou.

Grekerne debuterte i konkurrans­en i 1974. Allerede året etter valgte Hellas å holde seg borte fra showet i protest mot at Tyrkia, som deltok, hadde invadert Kypros. I de neste årene vekslet de to landene på å delta. Først i Paris i 1978 stilte Tyrkia og Hellas opp side om side i en Eurovision Song Contestfin­ale. Den etterlengt­ede greske seieren kom året etter at Hellas hadde tangert sin egen bestenoter­ing med en tredjeplas­s. Finalen i Kiev ble ellers en noe langdryg affaere, mye på grunn av en omstendeli­g avstemning­sprosedyre som innebar at representa­nter for alle de 39 deltagerla­ndene skulle lese opp samtlige poeng som ble gitt. Under finalen i Athen året etter var prosedyren forenklet. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Amelia Earhart ble i 1932 første kvinne som fløy over Atlanteren alene. Bildet ble tatt i 1937, noen måneder før hun forsvant sporløst over Stillehave­t i sitt forsøk på å fly Jorden rundt.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Amelia Earhart ble i 1932 første kvinne som fløy over Atlanteren alene. Bildet ble tatt i 1937, noen måneder før hun forsvant sporløst over Stillehave­t i sitt forsøk på å fly Jorden rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway