Aftenposten

«Kon-Tiki»produsent vil lage Norges dyreste TV-serie

- FRANK JOHNSEN

Produsent Aage Aaberge er i Cannes for å skaffe

200 millioner til Norges dyreste TV-serie, «Slaget om Narvik». Netflix, BBC og andre gigantsels­kaper er på andre siden av møtebordet.

– Dette er absolutt en internasjo­nal satsing. Det var styrker fra Tyskland, Polen, England, Frankrike og fremmedleg­ionen involvert i slaget. 25.000 soldater var på land der. I Nice kan du besøke Place de Narvik med en stor skulptur. Der markerer de slaget i Narvik årlig, sier Aage Aaberge, produsent i Nordisk Film.

– Kolossal jobb

Det planlegges ti episoder. Foreløpig er det langt frem til mål. Nå er staben i researchfa­sen. Christophe­r Grøndahl er hyret inn for å skrive manus. Første utkast vil ligge på bordet om et år. Planen er å spille inn i 2019 og lansere i 2020.

– Det er en kolossal jobb som ligger foran oss. Det er først etter at jeg har snakket med folk og lest meg opp, at jeg skjønner hvor stort dette slaget var. Nå jobber vi med å få på plass rammeverke­t. Vi skal også finne hovedperso­ner. Ordføreren i Narvik da, Theodor Broch, blir veldig sentral.

– Blir det storpoliti­ske viktig? – Vi kommer ikke forbi Churchill og det som skjedde det britiske parlamente­t, men vi ønsker handlingen ned på et folkelig nivå, at det er den vanlige manns historier som får komme frem, sier Aaberge.

Over 200 millioner

Han regner med at serien kan få en prislapp på minst 200 millioner kroner, som er en astronomis­k sum i norsk målestokk. Derfor blir forhandlin­gene i Cannes viktig for den videre ferden.

– Vi snakker selvfølgel­ig med NRK og TV 2 også, men serien må nå langt internasjo­nalt, skal den forsvare kostnadene. Cannes er veldig spillefilm­orientert, så jeg må nok til London etterpå. Men TV og film vokser mer og mer inn i hverandre.

– Du var produsent på «KonTiki». Hjelper det å ha en Oscarnomin­ert film på CV-en?

– Veldig. Jeg får møter på et høyere nivå. Og får svar på henvendels­er umiddelbar­t, sier Aaberge.

Regissør og skuespille­re blir koblet på ved et senere tidspunkt. Men det blir en internasjo­nal besetning, der alle snakker sitt språk.

Hitlers første nederlag

Personlig synes Aaberge at slaget om Narvik er under kommuniser­t.

– Vi snakker om 9. april 1940, da tyskerne inntok Narvik. Øverstkomm­anderende var tyskervenn­lig og overlot dem byen uten å løsne et skudd. Han forsvarte det i ettertid med at han fryktet et blodbad. Engelskmen­nene kom inn dagen etter og begynte å senke tyske båter.

Selve slaget varte i 65 dager. Da hadde de allierte egentlig vunnet, men fordi tyskerne invaderte Frankrike, forlot alle styrkene Narvik og lot de norske soldatene kjempe alene.

Det var det første nederlaget til

Hitler, men det endte jo ikke slik, sier Aaberge.

8500 mennesker døde. 65 skip ble senket. Og 80 fly ble skutt ned.

– Du produserer også Harald Zwarts store krigsfilm, «12. mann», som kommer på kino til høsten. Blir ikke folk lei krig?

– Gode historier fascinerer. Narvik var stort, men folk fleste vet lite om det som skjedde. Historiebø­kene har ikke vaert flinke nok, sier Aaberge.

Faktisk jobber også Tommy Wirkola med å få realisert en stor spillefilm om «Slaget om Narvik». Også den trenger et stort budsjett.

– Jeg tror det er rom for begge prosjekten­e. Hendelsene i Narvik var såpass gigantiske at det kan lages mange historier, mener Aaberge.

 ??  ??
 ??  ?? Aage Aaberge fra Sogndal er ankommet Cannes for å skaffe
200 millioner til norsk storsatsin­g.
Aage Aaberge fra Sogndal er ankommet Cannes for å skaffe 200 millioner til norsk storsatsin­g.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Vraket av lokalbåten «Bjarkøy» ved kaien i Gravtangsb­otn i Narvik etter to tyske fulltreffe­re.
FOTO: SCANPIX Vraket av lokalbåten «Bjarkøy» ved kaien i Gravtangsb­otn i Narvik etter to tyske fulltreffe­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway