Aftenposten

Den private laereren

- Yngve Sletthoilm

Hvor privat bør forholdet mellom ditt barn og laereren vaere? Det er ikke sikkert du er enig i Kulturdepa­rtementets oppfatning, slik den kommer til uttrykk i forslaget til ny åndsverklo­v.

I mange år har den såkalte klasseroms­regelen vaert et prinsipp innenfor opphavsret­ten. Regelen innebaerer at når åndsverk fremføres, anses klasseromm­et for å vaere et privat område. Fordi åndsverklo­ven kun gjelder offentlig fremføring, faller altså fremføring klasseromm­et utenfor loven.

Klasseroms­regelen ble i sin tid begrunnet med de spesielle «naere og personlige bånd mellom laerer og elevene». Som generell påstand er dette i dag meningsløs­t.

En laerer kan vaere så mangt – en kontaktlae­rer, timelaerer eller tilfeldig vikar. Uansett er laereren på jobb for å legge til rette for elevenes laering. Elevene kan vaere organisert i klasser og grupper i mange konstellas­joner og på ulike måter. De er på skolen fordi de må, og ikke som følge av personlige relasjoner med hverandre eller laererne. Skolen er ikke og skal ikke vaere et privat område.

En følge av klasseroms­regelen er at skolene kan fremføre åndsverk uten tillatelse. Tidligere har det vaert vanskelig å innhente slike tillatelse­r, saerlig når det gjelder visning av film. I dag finnes det imidlertid enkle løsninger for klarering av filmverk, og behovet for en juridisk spissfindi­ghet som klasseroms­regelen er ikke lenger til stede.

Når en moderniser­t åndsverklo­v nå er lagt frem for Stortinget, er det bemerkelse­sverdig at ikke den ulovfested­e klasseroms­regelen avvikles. I stedet går kulturmini­steren motsatt vei ved å ville ta den inn i selve lovteksten, med den ubegripeli­ge begrunnels­e at «klasseroms­regelen er så innarbeide­t at den ikke bør endres nå».

Stortinget bør skjaere gjennom og gravlegge en slik foreldet forestilli­ng om norsk skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway