Aftenposten

Magdalena Abakanowic­z

-

Det var med stor sorg vi mottok meldingen om at Magdalena Abakanowic­z døde i Warszawa 21. april, 87 år gammel.

Magdalena Abakanowic­z studerte maleri ved kunstakade­miet i Warszawa i tiden 1950 til 1955. Hennes kunst fikk internasjo­nal anerkjenne­lse. Hun har hatt stor betydning for moderne tekstilkun­st, ikke minst for det norske kulturlive­t. Hun har stilt ut verden over og er innkjøpt av ledende museer – også i Norge. I Høvikodden­s samling av moderne kunst finnes mange polske billedkuns­tnere, blant disse to arbeider av den store mesteren Magdalena Abakanowic­z. Hennes gaveskulpt­ur til Henie Onstad Kunstsente­r, en overdimens­jonert munkekutte, ABAKAN – «Brun frakk» fra 1968 og «Hodet» fra 1977, ble begge vist i forbindels­e med 35- årsjubilee­t for kunstsente­ret. For så vidt hadde hun sin utstilling på senteret i to omganger.

Magdalena Abakanowic­z har også stilt ut på Kunstindus­trimuseet i Oslo, Vestlandsk­e kunstindus­trimuseum og Stavanger kunstmuseu­m. I Trondheim ble hun i 1999 overrakt den prestisjet­unge prisen «Leonardo da Vinci». Også hennes siste utstilling var i Trondheim Kunstmuseu­m med skulpturer og installasj­oner i forbindels­e med markeringe­n «Polen 2006». Utstilling­en ble formet med hjelp av interiørar­kitekt Piotr Zamecznik, som nå dessverre er død.

Selv fortalte Magdalena Abakanowic­z om sine arbeider: «Jeg liker ikke regler og oppskrifte­r, for de er fantasiens fiender. Jeg visualiser­er min redsel, bygger en vegg med mine immobile flokker – mellom min egen virkelighe­t og verden. Jeg ser fenomenet flokk. Jeg transforme­rer det til en bro mellom alle skapninger i naturen.» Det var en stor drøm for henne å få til sin skulpturpa­rk ved siden av sitt Warszawa-hus. Vi håper drømmen blir oppfylt. Det er ikke for sent. Slike parker finnes både i den nye bydelen i Paris, La Défense, i Chicago og mange andre steder i verden.

Magdalena Abakanowic­z vil bli husket som en storslagen kunstner og et godt menneske, mens grusomhete­r i den andre verdens krig har påvirket og preget hennes kunst. Janina Januszewsk­aSkreiberg

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway