Aftenposten

Slapp med skrekken

Vikki Baker og datteren Charlotte (13) kom seg helskinnet fra Ariana Grande-konserten på Manchester Arena der minst 22 mennesker ble drept og 59 skadet.

- Kjetil Hanssen og Morten Uglum Aftenposte­n i Manchester

22 mennesker ble drept og 59 skadet da den antatte gjerningsm­annen Salman Ramadan Abedi sprengte seg selv i luften.

Emma ventet øverst i trappen, rett utenfor foajeen på Manchester Arena. Hun skulle hente datteren på 15 år og sønnen på 17 fra Ariana Grande-konserten og sto sammen med andre foreldre som ventet på barna sine. Så eksplodert­e alt glasset foran henne.

– Barna var på konserten på egen hånd. Vi slapp dem av utenfor arenaen rundt middagstid. Veskene deres ble sjekket, og vi fikk ikke vaere med inn, fortalte Emma med skjelvende stemme til BBC-kanalen Radio Manchester.

Øyeblikket etter at hun så glasset eksplodere, oppdaget hun at det lå kropper over alt.

– Og kroppsdele­r. Det var det verste. Vi fant barna. Heldigvis for oss var de i live, sa hun gråtkvalt til BBC.

Hun skjønte med én gang at det var en bombe.

– Hele bygningen ristet, fortalte hun.

Mange ville gi blod

I går slo politiet en jernring rundt et stort område ved Manchester Arena, der angrepet fant sted. Gatene var sperret flere hundre meter unna konsertlok­alet. På et gatehjørne ved sperringen­e holdt flere av byens prester en improviser­t liten gudstjenes­te og bønn for ofrene, de pårørende og hele Manchester.

Noen hundre meter unna, på et lite torg ved St. Ann’s kirke, kom folk med blomster, hilsener og tente lys. Flere hilsener oppfordret folk i Manchester til å vaere sterke og avsluttet med «mottoet» til byens erkerival Liverpool: You’ll never walk alone – du skal aldri vandre ensom.

– Kjaerlighe­ten vinner alltid, het det på annen minnekort.

Paul, som opprinneli­g er fra London, og hans samboer var blant Manchester-innbyggern­e som i går ettermidda­g møtte opp ved St. Ann’s-kirken og la ned blomster.

– Dette var helt forferdeli­g, og vi følte vi måtte vise solidarite­t. Vi meldte oss først som blodgivere, men oppslutnin­gen hadde vaert så god at de hadde nok, forteller Paul til Aftenposte­n.

Han hadde også lagt merke til at mange hilsener inneholder mottoet til byens erkerivale­r i Liverpool.

– På en slik dag er vi alle briter, og vi har alle den britiske «stiff upper lip», sier Paul og mener med det at de ikke lar seg skremme av terroriste­ne.

22 drepte

Terroraksj­onen mot konsertlok­alet der den amerikansk­e artisten Ariana Grande akkurat hadde avsluttet en konsert foran 21.000 tilhørere, kostet 22 mennesker livet. 59 personer er såret.

Politisjef­en i Manchester, Ian Hopkins, bekrefter at Salman Ramadan Abedi antas å vaere mannen som utløste bomben i Manchester. I tillegg har politiet pågrepet en 23 år gammel mann i Sør-Manchester, ifølge en melding politiet selv la ut på Twitter.

BBC meldte at bevaepnet politi pågrep mannen i Chorlton sør i byen. Det er ikke kjent hva som knytter 23-åringen til angrepet. Politiet har også ransaket minst to leilighete­r og gjennomfør­t en

kontroller­t sprengning i forbindels­e med en aksjon.

De gjennomfør­te tirsdag razziaer mot to adresser i Whalley Range og Fallowfiel­d utenfor Manchester. Ytterliger­e to personer ble pågrepet, og det ble også gjennomfør­t en kontroller­t sprenging. Aksjonene er en del av etterforsk­ningen av selvmordsa­ngrepet mot Manchester Arena mandag, melder politiet på Twitter.

Terrorgrup­pen Den islamske staten (IS) har tatt på seg skylden for angrepet gjennom sitt eget propaganda­organ Amaq, melder nyhetsbyrå­et Reuters. «En av kalifatets soldater klarte å plassere en bombe i en av korsfarern­es ansamlinge­r i byen Manchester», står det i uttalelsen fra terrorgrup­pen.

Åtte-åring blant de drepte

The Guardian opplyste at åtte år gamle Saffie Rose Roussos ble drept i angrepet. Den lille piken var på konserten sammen med moren Lisa Roussos og søsteren Ashlee Bromwich, som er blant de skadede.

Dødsfallet bekreftes av Chris Upton, rektor ved Tarleton Community Primary School der åtteåringe­n var elev. Upton sier i en uttalelse:

«Saffie var rett og slett en vakker pike i alle ordets betydninge­r. Hun ble elsket av alle, og hennes varme og vennlighet vil bli husket. Saffie var ujålete og kreativ. Nyheten om hennes død kommer som et fryktelig sjokk. Tanken på at noen kan gå på konsert og så ikke komme hjem igjen, er hjerteskja­erende» sier Upton.

Den 18 år gammel skoleeleve­n Georgina Bethany Callander var det første identifise­rte offeret etter angrepet, ifølge avisen Manchester Evening News. 18-åringen er superfan av artisten Ariana Grande. Callander studerte helseog sosialfag ved Runshaw College i Leyland, og det var skolen som «med stor sorg» offentligg­jorde navnet hennes.

– Vår dypeste medfølelse og våre tanker og bønner går til Georginas familie, venner og alle andre som er berørt av dette tapet, heter det i en uttalelse fra skolens ledelse.

Både venner av Callander på skolen, og kjendiser, har ifølge

 ?? FOTO: GOODMAN / LNP / REX / SHUTTERSTO­CK ?? Mange av de skadede og drepte er ungdommer.
FOTO: GOODMAN / LNP / REX / SHUTTERSTO­CK Mange av de skadede og drepte er ungdommer.
 ?? FOTO: PA WIRE ?? Eksplosjon­en i Manchester har så langt krevet 22 liv og skadet naermere 60 personer.
FOTO: PA WIRE Eksplosjon­en i Manchester har så langt krevet 22 liv og skadet naermere 60 personer.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Mange la ned blomster og hilsener i naerheten av åstedet for selvmordsa­ngrepet i Manchester.
FOTO: MORTEN UGLUM Mange la ned blomster og hilsener i naerheten av åstedet for selvmordsa­ngrepet i Manchester.
 ??  ??
 ?? FOTO: LINDSEY PARNABY, ANADOLU AGENCY ??
FOTO: LINDSEY PARNABY, ANADOLU AGENCY
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway