Aftenposten

Gules ekstremism­e

- Conrad Myrland daglig leder Med Israel for fred

Lars Gule mener den jødiske staten er «en eksepsjone­ll og rasistisk stat» og «en kolonialis­tisk settlersta­t». Forskeren har ikke fått en ny åpenbaring, slike ord var del av hans «voksenoppl­aering» hos den palestinsk­e terrororga­nisasjonen DFLP på 1970-tallet.

Jødene er ikke kolonialis­ter i Midtøsten, de er en urbefolkni­ng. Jødene utgjorde opp mot to prosent av befolkning­en i arabiske land før 1948. Etter den tid er naer sagt alle jøder frosset og drevet ut av arabiske land og de fleste har fått en ny fremtid i Israel. Antallet jøder i arabiske land er redusert fra ca. en million til langt under 10.000, og fortsatt pågår det flukt fra de få landene hvor det er noen jøder igjen.

Israels areal er mindre enn 0,2 prosent av arealet til den arabiske verden. Jødene har røtter i Midtøsten i flere tusen år før araberne startet sine erobringer (koloniseri­ng?) på 600-tallet. Når en minoritet som har levd under muslimsk undertrykk­else og diskrimine­ring i flere århundrer vinner tilbake kontroll over et lite landområde hvor deres religion og kultur ble født, er det ikke koloniseri­ng. Når arabiske land har nektet jødene et trygt liv og en god fremtid der de tidligere bodde, er det rett og rimelig at en tidligere minoritet på to prosent sikrer seg suverenite­t over 0,2 prosent av landområde­ne. Det er ikke rasisme.

Gule har det samme siktemålet som han hadde i 1977: Verdens eneste jødiske stat skal bort og bli erstattet av en arabisk og muslimsk stat. Det er det som vil bli resultatet dersom Israel blir tvunget til å gå med på «rett til retur» av 1948-flyktninge­nes millioner av etterkomme­re. Det er dypt tragisk at også LO ga dette sin støtte 12. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway