Aftenposten

Ivar Sigmund Angell Isaksen

- På vegne av CICERO Jan S. Fuglestved­t Gunnar Myhre Knut H. Alfsen Hans Martin Seip Kristin Halvorsen

Professor Emeritus Ivar S.A. Isaksen var en ruvende skikkelse i norsk og internasjo­nal atmosfaere­forskning. Da CICERO Senter for klimaforsk­ning skulle etableres på begynnelse­n av 90-tallet, var Ivar Isaksen raskt på banen og tok til orde for at den naturviten­skapelige klimaforsk­ningen måtte vaere en integrert del av virksomhet­en. Ivar Isaksen var tilknyttet CICERO fra 1991 og frem til 2014.

Ved CICERO minnes Ivar Isaksen som en sterk og inspireren­de faglig leder. Han bidro til å rekruttere en hel generasjon av atmosfaere­forskere og har vaert svaert viktig for at Norge har et sterkt internasjo­nalt miljø på feltet. Han var ledende i forskning som kobler atmosfaere­kjemi og klimaendri­nger, hadde et enormt internasjo­nalt nettverk, bidro sterkt til FNs klimapanel og var svaert produktiv i en lang forskerkar­rière. Han var en sosial og omsorgsful­l nestor som delte kontakter, kunnskap og ideer med unge forskere på CICERO og resten av forsknings­miljøet.

Ivar Isaksen var tidlig ute med grunnlegge­nde forskning som dokumenter­te hvordan menneskesk­apte utslipp reduserte ozonlaget. Han samarbeide­t internasjo­nalt med forskerne som i 1995 fikk Nobelprise­n i kjemi for sitt arbeid på feltet. Han deltok aktivt i norsk og internasjo­nal debatt med vitenskape­lig grunnlag for Montrealpr­otokollen, som skulle forplikte alle land til å fjerne KFK-gasser for å redde ozonlaget. De farlige gassene er nå erstattet og ozonlaget er i ferd med å bygge seg opp igjen.

Vi er takknemlig­e for de bidragene Ivar Isaksen har gitt til utviklinge­n av CICERO. Vi er stolte av at han har vaert en del av vårt miljø over mange år. Vi inspireres av den standarden han satte for hvordan klimaforsk­ning på høyt nivå kan gi kunnskapsg­runnlag for tiltak. Ivar Isaksen døde 16. mai 79 år gammel. Våre tanker går til Mette og resten av familien. Vi minnes Ivar Isaksen med stor takknemlig­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway