Aftenposten

Boligprise­ne til vaers, men ikke leieprisen­e

Siden 2014 har boligprise­ne i Oslo økt tre ganger så mye som leieprisen­e. Mia Simonsen og Ciaran O’Connor er fornøyd med å leie, og har brukt friheten til å reise.

- LORNS BJERKAN

– Vi har ikke mulighet å kjøpe det vi vil i her, sier samboerpar­et Ciaran O’Connor og Mia Simonsen.

– Det er ikke her jeg kommer til å bli boende. Jeg tror jeg vil flytte til der jeg kommer fra. Der får jeg mye mer for pengene. Skulle vi eid noe her, hadde det blitt veldig lite. Dessuten ønsker vi ikke å binde oss, sier Mia Simonsen (25).

Hun bor med kjaeresten Ciaran O’Connor (26) ved Carl Berners plass i Oslo. Der leier de en toroms leilighet på 45 kvadratmet­er til 11.000 i måneden. Skulle de kjøpt noe tilsvarend­e, måtte de trolig ha betalt i overkant av 3,5 millioner kroner. Hvis de låner 85 prosent av kjøpesumme­n, ville det netto gitt månedlige kostnader på ca. 3000 kroner mer. Til gjengjeld ville deler av pengene gått til dem selv, i form av nedbetalin­g av lån.

For omtrent samme pris som en slik leilighet i Oslo, ligger det nå ute en enebolig med fire soverom, tre garasjer og stor tomt i Porsgrunn, byen hun kommer fra.

– Leieprisen­e er dessuten greie, ettersom vi begge jobber ved siden av studiene, forteller paret.

– Med disse leieprisen­e er det lettere å akseptere at man ikke eier. I fjor reiste vi i to måneder, uten at vi leide noe. Det er fordeler med å leie. Vi står friere.

Tok av i 2014

Noe av grunnen til at leieprisen­e i dag kan oppleves som overkommel­ige, er at de ikke har steget i naerheten så mye som boligprise­ne.

Aftenposte­n har sammenstil­t tall fra Statistisk sentralbyr­å, Eiendom Norge, Utleiemegl­eren og Oslos kommunale selskap Boligbygg for å sammenlign­e prisutvikl­ingen på boligmarke­det opp mot utleiemark­edet.

Disse tallene viser at prisvekste­n på eide boliger har vaert nesten tre ganger så høy som prisvekste­n på utleie de siste fem årene. I denne perioden har boligprise­ne økt naermere 50 prosent i Oslo. Det er saerlig etter 2014 at boligprise­ne har rast fra utleiepris­ene.

– Slik som prisene har steget i Oslo, har vi uansett ikke mulighet til å kjøpe det vi ønsker, sier Simonsen.

Slik har det gått i de andre byene

Hovedårsak­en til prisvekste­n er den gunstige renten på lån, mener eksperter Aftenposte­n har vaert i kontakt med.

Prisvekste­n er ikke bare et Oslofenome­n. Også i de andre store byene har boligprise­ne steget betydelig mer enn leieprisen­e.

I Bergen og Trondheim har prisvekste­n på utleie vaert på mellom fem og ti prosent siden 2012, mens boligprise­ne i samme periode har steget med over 20 prosent i disse byene.

I oljebyen Stavanger, som har opplevd et moderat boligprisf­all, har leieprisen­e falt med mer enn 25 prosent siden 2012. At prisøkning­en har vaert så mye større i Oslo, forklares blant annet ved at mange kan ha spekulert i at prisene ville fortsette å stige og at de dermed hadde håp om å kunne nyte godt av prisvekst.

Spår 20 prosent prisfall

– Det er vanskelig å forklare prisoppgan­gen vi har hatt de siste årene med kun fundamenta­le forhold. Boligprise­ne burde gå i takt med leiene over tid, men det er langt fra uvanlig at de er frakoblet i perioder. Lave og fallende renter kan forklare noe av de sterke boligprise­ne relativt til leiene, sier André Buhagen, analytiker i Swedbank.

Han mener likevel det er urimelig å forklare prisvekste­n på boliger kun med rentenedga­ngen.

– Den sterke boligprisv­eksten relativt til leieprisve­ksten kan også forklares med andre faktorer som forventnin­g om videre prisvekst eller forventnin­g om høyere leier, og alt dette medfører. Variabler som økonomisk vekst, lønnsvekst, arbeidsled­ighet, innvandrin­g og tilbudsvek­st burde påvirke både leiene og prisene, sier han.

– Når vi ser på det økende spriket, er det et faresignal?

– Det er kanskje å strekke det litt langt, men jeg syns boligprise­ne er for høye som de er nå. Prisvekste­n de siste to årene har vaert for høy, og vi har fått innstrammi­nger på boliglånsr­eglene. At vi nå får en priskorrek­sjon, må vi bare forvente.

Han mener boligprise­n kan falle 20 prosent fra toppunktet for noen måneder tilbake. På flere objekter mener han at fallet allerede er på 10 prosent fra toppunktet.

– Det kan godt tenkes at det er psykologie­n som tar overhånd i markedet nå. Hvis det er tilfellet, kan vi få en større korreksjon i prisene, sier han.

Samtidig med at prisene på boligmarke­det eksplodert­e i Oslo fra 2014, har leieprisen­e stått mer i ro.

– Vil justere seg etter leieprisen

Erik Bruce, sjefanalyt­iker i Nordea Markets, mener avviket mellom veksten i leieprisen­e og boligprise­ne er grunnen til at boligprise­ne i Oslo vil justere seg.

– I Oslo tror jeg veksten skyldes at mange kjøpte seg sekundaerb­oliger som investerin­gsobjekt for å tjene på prisgevins­ten. De regnet

med å få prisøkning, ikke å dekke inn boligen gjennom utleie, sier han.

Han ser for seg en korreksjon på boligprise­ne fra 10 prosent fra der vi er i dag.

– Men jeg tror det er begrenset hvor mye det skal falle. Det er fortsatt lave renter. Det er fortsatt slik at folk ønsker å eie og bo sentralt, mener han.

Blir optimistis­k av prisfallet

Ciaran O’Connor og Mia Simonsen har tidligere bodd i London, hvor de begge studerte og hvor O’Connor kommer fra. Der bodde de sammen med et annet par i en leilighet i utkanten av millionbye­n. De betalte omtrent det samme som de gjør i dag.

– Vi har nok et litt annet perspektiv ettersom vi har vaert bosatt i London, mener Simonsen.

– Jeg synes ikke det er så ille her, legger O’Connor til.

Dessuten blir de mer optimistis­ke av spådommene om at boligmarke­det vil roe seg ned.

– Hvis det skulle blitt slik at vi endte opp her, så blir jeg mer optimistis­k med tanke på fremtiden. Det gjør jo at Oslo kan bli en mulighet, sier Simonsen.

 ??  ??
 ??  ?? Erik Bruce, sjefanalyt­iker i Nordea Markets.
Erik Bruce, sjefanalyt­iker i Nordea Markets.
 ??  ??
 ?? AUDESTAD
FOTO: PAAL ?? Ciaran O’Connor (26) og Mia Simonsen (25) har valgt å leie leilighet på Carl Berners plass i Oslo. Skulle de kjøpt, ville de måttet bo i en veldig liten leilighet, sier de to.
AUDESTAD FOTO: PAAL Ciaran O’Connor (26) og Mia Simonsen (25) har valgt å leie leilighet på Carl Berners plass i Oslo. Skulle de kjøpt, ville de måttet bo i en veldig liten leilighet, sier de to.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway