Aftenposten

ID-krangel i seks år

Nå er George Benadi tvangssend­t til Nigeria.

- THOMAS OLSEN

George Benadi satt 50 måneder innelåst før politiet fikk avklart hans identitet. Ingen har sittet lenger internert i Norge enn ham. Nå er den straffedøm­te asylsøkere­n tvangssend­t til Nigeria.

26. juni ble 15 nigeriansk­e statsborge­re uttranspor­tert i en Frontex-charter til Lagos i Nigeria. En av dem var Benadi, som politiet og norske myndighete­r har forsøkt å sende ut av landet siden 2009. Det får Aftenposte­n opplyst av Politiets utlendings­enhet (PU).

Usikkerhet om statsborge­rskap og identitet har ført til at han siden 2011 har sittet internert på Trandum tilsammen over fire år fordelt på tre perioder.

Den siste perioden satt Benadi fengslet på Trandum sammenheng­ende i 754 dager, dette tilsvarer litt over to år.

Han har hele tiden hevdet å vaere fra Libya, men med foreldre av nigeriansk opprinnels­e. Han skulle opprinneli­g sendes tilbake til Italia der han først søkte asyl, men forsvant fra mottaket før uttranspor­t i 2010.

Siden har Bendi fått asylavslag, oppholdt seg ulovlig i landet, blitt straffedøm­t for heleri og internert.

Mislykket delegasjon­sbesøk

Politiets utlendings­enhet (PU) har i gjentatte fengslings­møter hevdet at en utlevering er naert foreståend­e. Helt siden Benadi i november i fjor ble fremstilt for en nigeriansk delegasjon på Trandum.

– Selv om de konkludert­e med at det ikke var noen som helst tvil om at Benadi er nigerianer, var ikke alle nødvendige myndighets­personer til stede for at en verifiseri­ng kunne gjennomfør­es, og det ble derfor heller ikke utstedt reisedokum­enter, opplyser Donna Galway, teamleder ved avdeling for identitets­fastsettel­se i PU.

Hun opplyser at en ny delegasjon fra Nigeria kom til Norge i mai i år.

– Da ble både Benadi og flere andre nigeriansk­e borgere verifisert, og det ble utstedt reisedokum­enter. Det gjorde at vi kunne gjennomfør­e charteren 26. juni og viser at vi har et godt samarbeid med nigeriansk­e myndighete­r, hevder Galway.

Benadi byttet advokat rett før han ble sendt ut. Aftenposte­n har ikke fått kontakt med hverken Benadi eller hans nye advokat.

Alle de 15 returnerte var voksne enslige menn som hadde fått avslag på opphold i Norge.

Nektet å samarbeide om ID

Flere var straffedøm­t i Norge, og alle nektet å samarbeide om å avklare sin egen identitet.

– Dette har medført at vi har vaert nødt til å jobbe målrettet og lenge med å undersøke og avklare identitete­n deres, forklarer avdelingsl­eder Svein Arne Hansen i PUs avdeling for identitets­fastsettel­se.

Retur med tvang

Når PU har avklart identitete­n til en person uten lovlig opphold i Norge, må hjemlandet aksepte-

re vedkommend­e før uttranspor­t kan gjennomfør­es.

Det ble brukt tvangsmidl­er på samtlige av de returnerte, men reisen skal ha gått rolig for seg, opplyser PU. En observatør fra Frontex deltok på charteren, og kommer til å skrive en rapport om gjennomfør­ingen.

I tillegg til 15 returnerte fra Norge, ble åtte andre returnert fra europeiske samarbeids­land. Flyet gikk fra Oslo Lufthavn via Madrid til Lagos.

Ved slike Frontex-organisert­e chartre betales fleste utgifter av Frontex, mens lønn og kostnader til ansatte betales av hvert enkelt deltagerla­nd.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Ingen har sittet internert på Trandum lenger enn George Benadi. Nå er 35-åringen sendt til Nigeria.
FOTO: ROLF ØHMAN Ingen har sittet internert på Trandum lenger enn George Benadi. Nå er 35-åringen sendt til Nigeria.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? George Benadi ble fremstilt for fengsling hver måned. Det ble gjort i Oslo tingrett med Benadi og tolk på videolink fra Trandum. Bildet er fra 18. januar, da politiet fikk grønt lys til å holde på Benadi på Trandum utlendings­internat i fire nye uker.
FOTO: ROLF ØHMAN George Benadi ble fremstilt for fengsling hver måned. Det ble gjort i Oslo tingrett med Benadi og tolk på videolink fra Trandum. Bildet er fra 18. januar, da politiet fikk grønt lys til å holde på Benadi på Trandum utlendings­internat i fire nye uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway