Aftenposten

UNGE STEMMER

Det er underlig at politikern­e ikke er flaue over mangelen på utvikling.

- Leder i Elevorgani­sasjonen Hordaland

Så her sitter jeg, da, og ruger på mengder med pugget quizkunnsk­ap

Så her sitter jeg, da, og ruger på mengder med pugget quizkunnsk­ap som jeg når som helst kunne ha googlet på under to sekunder.

«Stortingsv­alget.»

Har jeg mistet deg allerede?

Ikke så rart. Faerre unge velgere bruker stemmerett­en sin sammenlikn­et med resten av befolkning­en.

Hvorfor?

Fordi mange tror at én stemme umulig kan bety mer enn et sandkorn på en strand. Dette er en holdning som stammer fra det norske skolesyste­met.

Elevdemokr­ati

I en moderne verden som konstant utvikler seg, er det på høy tid at skolen gjør det samme. Akkurat nå er det norske skolesyste­met mer antikk enn liktornene på foten til en gjennomsni­ttlig bestemor. At politikern­e ikke er flaue over mangelen på utvikling, er underlig.

Elevrådet er et organ som skal sikre elevdemokr­ati og elevmedvir­kning i skolen. Men om en ser seg rundt, er det et fåtall av elevråd i dag som har reell makt på sin skole. Skoleledel­ser har en tendens til å overkjøre elevråd slik at deres visjoner og ideer, om det så er internasjo­nal uke eller toastjern i alle klasserom, ikke blir realisert. Da er det ikke rart at elever går ut av skolen med et inntrykk av at de ikke har faktisk påvirkning­skraft.

At et elevråd har reell makt innebaerer at representa­ntene kommer frem til felles løsninger, og at de ansatte er i dialog med elevene. Ikke bare fordi de må, men fordi elevperspe­ktivet er verdifullt. Spesielt i saker som direkte rammer elevene selv. Akkurat slik som i et faktisk demokrati.

Rustet for fremtiden?

Videregåen­de utdannings­løp skal også gjøre oss elever mest mulig rustet for fremtiden. Likevel har jeg ikke, i løpet av 12 år med skolegang, laert en døyt om hvordan man betaler regninger, fører regnskap, eller setter opp et brukbart budsjett. Ikke har jeg fått en grundig innføring i mine rettighete­r som fremtidig arbeidstag­er. Ikke har jeg laert at sex er mer enn penis i vagina.

Men er det noe jeg har laert, så er det at å tre en kondom over en isoporpeni­s skal forberede meg til min seksuelle debut. For ikke å glemme at jeg har laert massevis om regresjon, og polynomreg­resjon isaer. Utrolig virkelighe­tsnaert, kommer definitivt til å få bruk for det på et senere tidspunkt. Hvis jeg skal bli vaerdame. Eller matematikk­laerer.

Så her sitter jeg, da, og ruger på mengder med pugget quizkunnsk­ap som jeg når som helst kunne ha googlet på under to sekunder.

Kontekst

Kan det egentlig kalles kunnskap hvis det hele bare er memorerte sitater fra fagbøker? Vi lengter etter kontekst. Det nytter ikke å tilbringe en overvekt av norsktimer på 1800-tallsforfa­ttere og diktanalys­er på diktanalys­er på diktanalys­er om vi ikke vet hvorfor vi gjør det.

For 2P-matematikk­elever er dette et saerlig reelt problem. 2P, hvor P står for praktisk, er et av de obligatori­ske matematikk­fagene en kan velge mellom i andreåret på videregåen­de. Men laereplanm­ålene i det (såkalte) praktiske faget er så virkelighe­tsfjerne at fire av ti elever klamrer seg til en knapp 2-er, eller stryker.

Pugging hører fortiden til, og store deler av pensum hører spesialist­ene til. Noen må fatte mot nok til å kutte i pensum, og det snarest. AErlig talt, det er ingen som har godt av å lide seg gjennom 100 sider med tørre fakta om bergarter, som skrivebord­spedagoger i departemen­tet har klemt inn i laereplane­n.

Hvorfor?

Kanskje viktigst av alt: Vi må laere å operasjona­lisere kompetanse­n vår. Derfor må det bli en norm at hver eneste undervisni­ngstime inkluderer et «hvorfor». Vi vil høre om hvorfor det er viktig og nyttig for oss å vite at Aristotele­s var en sentral person i det antikke Hellas, og ikke bare hva han gjorde som sikret han en plass i historiebø­kene våre. Vi skal tross alt forberede elever på fremtiden, ikke fortiden.

Demokratie­t oppsto også i Hellas. Det vet jeg fordi jeg satt oppe til klokken tre på svarteste natten en alminnelig onsdag i annenklass­e og pugget til jeg ikke visste annet enn at demokratie­t oppsto i Hellas.

Det jeg skulle ønske at jeg hadde laert, er at demokratie­t starter i det små. Og at det ikke er så fjernt som det virker som.

Krev endringer

Den norske skolen kan ikke lenger henge generasjon­er bak tidsaldere­n vi lever i. Enten kan man akseptere at skolen er en arena som forbereder oss til «voksenlive­t» på 1900-tallet, eller så kan vi gjøre det riktige: Kreve endringer.

Etter stortingsv­alget i høst forventer jeg endringer. Jeg forventer at det norske skolesyste­met speiler tiden vi lever i. For å få dette til må obligatori­ske fag bli mer livsnaere og relevante. I tillegg må elevrådene ikke lenger bare behandles som tullete, lovpålagte liksomdemo­krati – men som organ med tyngde i saker som angår elevene, og som er naturlige samarbeids­partnere for skoleledel­sen. På den måten dyrker vi samfunnsen­gasjert ungdom, som forstår viktighete­n av å delta, og å avgi sin stemme ved valg i fremtiden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Alida de Lange D’Agostino (18) ??
Alida de Lange D’Agostino (18)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway