Aftenposten

Vannscoote­r har ikke gitt flere klager

- EMMAD ZANGANI

I mai ble det fritt frem for vannscoote­r i Norge. Selv om dette ikke har ført til flere klager til politiet, er flere kommuner rundt Oslofjorde­n skeptiske til scooteren.

– Vi skulle gjerne hatt en vannscoote­r hengende bak i båten, spøker Eva Brekke, politiførs­tebetjent og leder for avsnittet sjøtjenest­en.

Brekke er ute på tur med politibåte­n og snakker gjerne om vannscoote­re. Med seg har hun justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp).

Statsråden smiler bredt når han blir spurt om de nye reglene.

– Vannscoote­r er et ikke-problem. Nå kan kommunene selv bestemme om de vil ha forbud eller ikke. Det er bedre enn et nasjonalt forbud.

Likestilt med småbåt

I mai i år ble vannscoote­r likestilt med småbåter i det nasjonale regelverke­t. Før dette måtte man vaere minst 400 meter fra land eller verneområd­er for å kjøre vannscoote­r.

Begrunnels­en for likestilli­ngen var blant annet at Regjeringe­n ikke så behovet for å forskjells­behandle vannscoote­re fra andre fritidsfar­tøy.

«Dette vil sikre et mer ensartet regelverk som er mer brukervenn­lig, samt lettere å håndheve», heter det i høringsbre­vet om å oppheve nasjonale reglene.

Dette samsvarer med de foreløpige erfaringen­e til Eva Brekke.

– Det er lettere å forholde seg til vannscoote­re når det ikke er spesielle regler knyttet til dem, men kan bli behandlet som småbåter, sier Brekke og legger til at det ikke er blitt en økning i antall vannscoote­r-klager i Oslo-politiets dekningsom­råde til sjøs.

– Vi har ikke fått flere klager enn tidligere i år. De fleste klagene pleier å komme fra Asker og Baerum, men hvordan det blir der utover sommeren vet vi ikke ennå, sier hun.

Lager lokale regler nå

Selv om regelverke­t er vedtatt nasjonalt, kan kommunene innføre egne regler som begrenser vannscoote­rbruk.

I et leserinnle­gg i Aftenposte­n nylig oppfordret Erling Lae kommunene til å regulere bruken av vannscoote­re. Lae er tidligere byrådslede­r for Høyre i Oslo, og er i dag styreleder i Norsk friluftsli­v.

Kommunene langs kysten er ikke vonde å be. I en undersøkel­se av Norsk Friluftsli­v kom det frem at 75 prosent av kommunene som hadde tatt stilling til de nye lovendring­ene, ikke ønsket å likestille vannscoote­re med småbåter.

På det siste bystyremøt­et i Oslo før sommeren vedtok flertallet – mot stemmene til Høyre og Frp – at de ønsket et lokalt forbud. Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er allerede i gang med å utforme det, men ønsker et samarbeid med flere kommuner i området.

– Politiets mening ikke viktigst

Initiative­t blir tatt vel imot på Nesodden, der Nina Sandberg (Ap) er ordfører. Hun er godt i gang med å utarbeide lokale føringer på bruken av vannscoote­r.

– Vi har hatt en lokal høring og samarbeide­r med de andre kommunene langs fjorden for å få til felles regler.

Hun mener man må ta hensyn til menneskene og friluftsli­vet i indre Oslofjord.

– At enkelte skal ha det gøy, må ikke gå på bekostning av alle andre, sier hun.

– Hva tenker du om at politiet mener en likestilli­ng er lettere for dem?

– Det viktigste er ikke hva som er enklest for politiet. Vi må ta hensyn til naturen og menneskene i et presset område.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Eva Brekke, politiførs­tebetjent og leder for avsnittet sjøtjenest­en i Oslo-politiet, har foreløpig merket lite til vannscoote­r-frislippet.
FOTO: MORTEN UGLUM Eva Brekke, politiførs­tebetjent og leder for avsnittet sjøtjenest­en i Oslo-politiet, har foreløpig merket lite til vannscoote­r-frislippet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway