Aftenposten

Hva er løsningen på Afrikas hungersnød?

- MILANA KNEZEVIC

Nok en gang står millioner i fare for å sulte i flere afrikanske land. Les hva ekspertene mener må til for å redde liv.

Millioner står i fare for å sulte i flere afrikanske land. Eksperter forklarer hva som kan gjøres for å hjelpe.

– Jeg kunne nesten ikke skjønne hvordan folk hadde greid å overleve i en slik tørke.

Anders Nordstoga, kommunikas­jonsrådgiv­er i Care Norge, beskriver besøket til Somaliland i mars. Det er blant områdene som er rammet av en humanitaer krise av enorme dimensjone­r.

Over 30 millioner mennesker mangler sikker tilgang til mat.

1,4 millioner barn risikerer å dø av sult.

FN kaller det den største humanitaer­e krisen siden organisasj­onen ble stiftet i 1945.

Aftenposte­n har snakket med flere eksperter om hva som må til for å redde liv.

Status i dag

Ifølge FN er det nødssituas­jon, ett nivå under hungersnød, i Sør-Sudan, Nigeria, Somalia og Jemen.

Dan Banik, professor og fors- kningslede­r ved Senter for utvikling og miljø ved Universite­tet i Oslo, er ekspert på sultproble­mer. Han skiller mellom fire faser: underernae­ring, akutt underernae­ring, trussel om hungersnød og hungersnød eller sultkatast­rofe.

– Situasjone­n i dag, slik jeg forstår det, er ikke hungersnød, men trussel om hungersnød. Hvis vi ikke reagerer nå, er det stor sannsynlig­het for at det blir hungersnød. Det tragiske er at man ofte reagerer når det er for sent, og mange har begynt å dø, sier Banik.

– Lenge før det erklaeres hungersnød, kan matmangele­n vaere så alvorlig at folk dør, sier Nordstoga.

Hvorfor skjer det?

Krisen vi ser i dag, er i stor grad forårsaket av en kombinasjo­n av alvorlig, langvarig tørke og konflikt. Avlinger blir ødelagt, dyr dør, og hjelp når ikke frem.

Nina Bergan Holmelin, forsker ved Cicero Senter for klimaforsk­ning, understrek­er at det er vanskelig å knytte en konkret vaerhendel­se direkte til klimaendin­ger, siden de skjer over tid. Men prognosene varsler mer tørke.

– At det kommer mer tørke er ikke overrasken­de. Det har skjedd ganske ofte i det siste. Og nye tørkeperio­der kommer fort, så de som er rammet har lite å gå på.

I Jemen, Sør-Sudan og Somalia er det borgerkrig, mens islamistgr­uppen Boko Haram herjer nordøst i Nigeria.

– Hvis avlinger blir ødelagt gang på gang, år etter år, øker sårbarhete­n. Kommer konflikt i tillegg, forverrer det ofte en situasjon som allerede er sårbar på grunn av vaer og tørke, sier Banik.

Hva kan gjøres nå?

– Det er tid til å reagere mellom de forskjelli­ge fasene i en matkrise hvis man setter i gang riktige tiltak tidlig nok. Selv i en situasjon med akutt underernae­ring kan en forhindre sultkatast­rofe, forklarer Banik.

På kort sikt er det nødhjelp – som mat, vann og helsehjelp – som er det viktigste.

– Nå handler det om å redde liv, sier Nordstoga i Care.

Verdens matvarepro­gram trenger 4,9 milliarder dollar for å gi umiddelbar livreddend­e hjelp. I juni hadde de kun 1,9 milliarder.

I Norge har flere humanitaer­e organisasj­oner gått sammen om kampanjen Still Sulten. Så langt er det kommet inn naermere fire millioner kroner.

– Alle bidrag er viktige for at våre organisasj­oner kan hjelpe flere. Men omfanget av denne sultkatast­rofen er så stor, at vi er langt fra å kunne gi den hjelpen som trengs.

Norstoga forklarer at i krisesitua­sjoner øker faren for vold og overgrep mot jenter og kvinner. Et konkret tiltak er å bygge adskilte toaletter i hjelpeleir­ene.

– I en krise skjer det ofte at folk samles i leirer med felles toaletter uten belysning. Da legger man til rette for at det kan skje vold og overgrep.

Hva kan gjøres på sikt?

Fra reisen til Somaliland forteller Nordstoga om en landsby som har installert vannpumpe med solcellepa­nel, så innbyggern­e ikke trenger å betale for drivstoff for å hente opp rent vann.

Slike praktiske tiltak kan bidra til å redusere konsekvens­ene av fremtidig tørke. Men mer omfattende endringer i samfunnet må også til.

Det må bygges bedre og sterkere statsstruk­turer for å styrke beredskape­n, begrense omfanget av fremtidige katastrofe­r og redusere behovet for ekstern nødhjelp, mener Jon Harald Sande Lie, seniorfors­ker ved Norsk utenrikspo­litisk institutt, NUPI.

Han peker blant annet på det å styrke infrastruk­tur og veier, slik at hjelp lettere kommer til dem som trenger det.

– Ofte finnes det mat og ressurser, men dette må fordeles og redistribu­eres bedre.

Banik sier demokratis­ke prosesser også kan ha en positiv innvirknin­g. Uavhengige medier og opposisjon kan legge press på myndighete­ne om tiltak mot underernae­ring, slik at det ikke utvikler seg til hungersnød.

Han mener også det er viktig å forstå de underligge­nde årsakene, ikke bare komme med penger når krisen inntreffer.

– Det blir ofte en brannslukn­ingsøvelse. Man slukker brannen nå, men den gjenoppstå­r senere. Det er en ekstremt kortsiktig måte å se på sult og hungersnød. Nasjonale myndighete­r og det internasjo­nale samfunnet er ikke alltid flinke til å sørge for langsiktig matproduks­jon eller fattigdoms­reduksjon. Mange er sårbare uten disse tiltakene.

På klimasiden sier Holmelin i Cicero at et tiltak kan vaere å dyrke mer tilpasning­sdyktige avlinger som tåler tørke og varme bedre. Men det viktigste vi kan gjøre, er blant de vanskeligs­te utfordring­ene verden står overfor: redusere utslipp fra fossil brensel.

– Jeg er oppriktig bekymret for hvordan det blir med matsikkerh­eten under sterkere klimaendri­nger, sier hun.

Nasjonale myndighete­r og det internasjo­nale samfunnet er ikke alltid flinke til å sørge for langsiktig matproduks­jon eller fattigdoms­reduksjon Dan Banik, professor ved Universite­tet i Oslo

 ??  ??
 ?? FOTO: FARAH ABDI WARSAMEH, AP/NTB SCANPIX ?? Mohamed Ali (5) er bare et av mange underernae­rte barn i Somalia.
FOTO: FARAH ABDI WARSAMEH, AP/NTB SCANPIX Mohamed Ali (5) er bare et av mange underernae­rte barn i Somalia.
 ?? FOTO: GEORGINA GOODWIN, CARE ?? Amina Suleiman Gas fra landsbyen Barwako i Somaliland har mistet mange av dyrene sine i tørken.
FOTO: GEORGINA GOODWIN, CARE Amina Suleiman Gas fra landsbyen Barwako i Somaliland har mistet mange av dyrene sine i tørken.
 ?? FOTO: GEORGINA GOODWIN, CARE ?? Vannpumpe med solcellepa­nel rett utenfor byen Suuqsade i Somaliland.
FOTO: GEORGINA GOODWIN, CARE Vannpumpe med solcellepa­nel rett utenfor byen Suuqsade i Somaliland.
 ?? STRINGER, NTB SCANPIX
FOTO: ?? Kvinner i Sør-Sudan får mat av hjelpearbe­idere fra Røde Kors.
STRINGER, NTB SCANPIX FOTO: Kvinner i Sør-Sudan får mat av hjelpearbe­idere fra Røde Kors.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway