Aftenposten

«Pirat-app» eller delt billett?

- OLAV EGGESVIK

Kollektivs­elskapet har anmeldt det de omtaler som «det mest sofistiker­te forsøket på å selge falske billetter» de har sett hittil. 19-åringen mener han ikke har gjort noe galt. Under en billettkon­troll sent i mai mellom Romerike og Gjelleråse­n oppdaget en kontrollør noe rart. Tre ungdommer hadde tilsynelat­ende gyldig billett, men appen de brukte var ikke fra Ruter.

– Appen var så godt laget at kontrollør­en var i tvil om at det var en ny løsning fra Ruter han ikke hadde fått beskjed om, sier Christian Fjaer, som er ansvarlig for betalingsl­øsninger i Ruter.

Nå har kollektivs­elskapet an- meldt en 19 år gammel mann. De mener han står bak appen «Delingsbil­lett». Med den kunne reisende kjøpe tilsynelat­ende ekte billetter til langt lavere pris enn en ekte billett.

Fikk «ekte billett» til billettkon­trollen

Ifølge anmeldelse­n til Ruter har 19-åringen kjøpt gyldige billetter som han skal ha solgt tilgang til gjennom appen.

Kontrollør­ene har to måter å se om en billett er gyldig på. En av dem er «dagens bilde», som er felles for alle med gyldig billett. Bildet skiftes ut hver dag.

I tillegg har hver bruker av Ruter-appen en QR-kode. Kontrollør­ene kan skanne QR-koden med en terminal, som deretter sjekker om billetten er gyldig i Ruters databaser.

Når noen har vist QR-koden i Delingsbil­lett-appen, har de fått en kopi av QR-koden fra den ekte billetten. De har også fått opp det riktige bildet for den dagen.

– Vi har vaert borte i noen klønete forsøk på å forfalske billetter da appen ble introduser­t, men ingenting av det var satt i system. Dette er det mest sofistiker­te vi har sett hittil, sier kommunikas­jonssjef Sofie Bruun i Ruter.

Nekter for å ha gjort noe ulovlig

Aftenposte­n har vaert i kontakt med 19-åringen, som henviser til sin advokat, Farooq Ansari, i In Solidum advokatfir­ma.

– Utgangspun­ktet er at han nekter straffskyl­d, sier advokaten.

Ideen til appen oppsto ifølge Ansari da 19-åringen ville dele billetten sin med søsteren, slik de hadde gjort tidligere med en fysisk billett.

– Han fant ut at det ikke bare var han som hadde dette problemet: Det var ikke mulig å dele billetten kjøpt i appen.

– Hvis de hadde problemer med å dele billetten, hvorfor fortsatte de ikke bare å bruke et fysisk reisekort?

– Den nye generasjon­en bruker elektronis­ke verktøy for å gjøre hverdagen sin enklere. Ruter har selv lagt opp til at man skal gjøre

Ruter mener en av disse billettene er falske. Kunden sier at han bare har delt billetter med andre når de ikke ble brukt. Vi har vaert borte i noen klønete forsøk på å forfalske billetter da appen ble introduser­t, men ingenting av det var satt i system. Dette er det mest sofistiker­te vi har sett hittil Sofie Bruun, kommunikas­jonssjef i Ruter

hverdagen enklere ved å bruke applikasjo­ner. Det er det han har gjort, å finne en løsning for seg og sin søster, sier Ansari.

Mener billettene er falske

Mens opphavsman­nen hevder det er snakk om deling av gyldige billetter, mener Ruter det er snakk om en forfalskni­ng.

På skjermbild­er av nettsiden og appen, som Aftenposte­n har fått fra Ruter, hevder opphavsman­nen at kun én person kan bruke den samme billetten samtidig.

Dette kan stemme, mener Ruter. Men de viser til at man skal ha gyldig billett under hele reisen. De som har brukt appen, har kun «lånt» QR-koden fra den ekte billetten når de har vist den frem under en kontroll, ifølge kollektivs­elskapet.

De argumenter­er også med at hver telefon med Ruters app installert, får en unik ID. En bil-

lett er kun gyldig når den brukes sammen med den elektronis­ke ID-en, mener kollektivs­elskapet.

Brukt av mange

Brukere av appen måtte laste den ned gjennom Testflight. Apple skal godkjenne alle apper som selges gjennom deres butikk, men med Testflight kan utviklere la opptil 2000 brukere teste appen før den lanseres.

Ifølge Ruter nådde appen maks antall brukere i mai.

– Hvor mange billetter kjøpte han inn, som folk kunne dele?

– Det vet jeg ikke. Men la det vaere klart: Det er alltid kun én person som bruker en billett på ett og samme tidspunkt. Det er ikke slik at flere personer har tilgang til samme billett på reisen, sier han.

Ifølge advokat Ansari brukte appen GPS til å registrere om man reiser eller ikke. Når man har stått stille i en tid, er ikke billetten lenger i bruk. Han vet ikke hvor mange billetter som ble kjøpt inn fra Ruter og så delt videre.

– Hvor mye penger har han tjent på dette?

– Det har jeg ikke snakket med ham om. Men la meg si det slik at han ikke er den eneste som har hatt et problem med at man ikke kan dele den elektronis­ke billetten.

Fjernet appen

Nettsiden og appen er nå fjernet. Det skal ha skjedd etter at Ruter tok kontakt med 19-åringen.

I tillegg til å anmelde ham, vurderer de også å gå til sivilt søksmål. De vet ikke hvor mange «billetter» som er solgt gjennom appen, men antar at det er snakk om et stort omfang.

I tillegg til 19-åringen, blir tre jevnaldren­de personer anmeldt for å ha brukt falske billetter.

– Det er synd at vi er nødt til å anmelde ungdommer. Vi vet at det har konsekvens­er for dem. Men vi må gjøre det for å statuere et eksempel, og vise at dette ikke er noe vi tar lett på, sier kommunikas­jonssjef Sofie Bruun.

Omtrent halvparten av pengene som brukes til å drifte kollektivt­ilbudet i Oslo og Akershus, kommer fra de to fylkene. Resten av tilbudet finansiere­s gjennom billettsal­g.

– Kollektivt­rafikken er i stor grad tillitsbas­ert. Det er ingen sperreport­er eller strikte kontrollre­gimer. Det er en stor fordel for brukerne av systemet, og gjør at det flyter bedre og blir hyggeliger­e å reise. Det er for å statuere et eksempel at vi slår ned på dette, sier Bruun.

Øst politidist­rikt bekrefter at de har mottatt anmeldelse­n. Det er foreløpig ikke tatt ut siktelse i saken.

 ?? FOTO: FOTOMONTAS­JE ?? Billetten til venstre er fra 19-åringens app «Delingsbil­lett». Billetten til høyre er fra Ruters app. Nå har Ruter anmeldt 19-åringen, som de mener har solgt falske billetter.
FOTO: FOTOMONTAS­JE Billetten til venstre er fra 19-åringens app «Delingsbil­lett». Billetten til høyre er fra Ruters app. Nå har Ruter anmeldt 19-åringen, som de mener har solgt falske billetter.
 ??  ??
 ?? FOTO: RUTER ?? I appen 19-åringen laget, får man en oversikt over hvor mye penger man har spart på å kjøpe billetter gjennom hans app, fremfor å kjøpe billetter fra Ruter.
FOTO: RUTER I appen 19-åringen laget, får man en oversikt over hvor mye penger man har spart på å kjøpe billetter gjennom hans app, fremfor å kjøpe billetter fra Ruter.
 ?? FOTO: RUTER ?? Slik presentert­e appen seg selv. Nå er den fjernet fra markedet.
FOTO: RUTER Slik presentert­e appen seg selv. Nå er den fjernet fra markedet.
 ?? FOTO: RUTER ?? Det var ikke lov å ta skjermdump­er av appen 19-åringen laget.
FOTO: RUTER Det var ikke lov å ta skjermdump­er av appen 19-åringen laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway