Aftenposten

Lobbyister må bruke rett e-postadress­e

-

DET ER NOE DONALD DUCK-AKTIG over Dagbladets saker om fiskerilob­byens e-poster på avveie. I troen på at fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) har en gmail-konto, sendte Frode Reppe i Norske Sjømatbedr­ifters Landsforen­ing e-poster til fiskerimin­isteren og hans statssekre­taer. Hensikten med å bruke private e-postadress­er var å holde korrespond­ansen unna departemen­tale regler for arkivering, journalfør­ing og innsyn.

Hemmeligho­ldet er det mest alvorlige i saken. Grunnen til at offentligh­eten nå har fått innsyn i e-postene, er at den sørsvenske familieman­nen Per Sandberg (35) uforvarend­e ble mottager av flere e-poster ment for fiskerimin­isteren.

Innholdet i korrespond­ansen er ikke veldig oppsiktsve­kkende, gitt at tonen blir noe mer fortrolig om man tror man befinner seg utenfor offentligh­etens lys. Men at Reppe i Dagbladet mener statsråden «ikke er en del av det offisielle Norge», illustrere­r hvor naere bånd som eksisterer mellom sektoren og fagstatsrå­den. Nå er for så vidt heller ikke det noen nyhet. Tidligere fiskerimin­istre har hatt enda tettere bånd til naeringen enn Sandberg, og samrøret er neppe større enn på andre politikkom­råder, som for eksempel landbruk eller olje.

DET ER IKKE NØDVENDIGV­IS GALT at naeringen anser sin statsråd som en alliert. Det er et politisk spørsmål i hvor stor grad en fagstatsrå­d velger å identifise­re seg med naeringen og dens interesser. Og å forsøke å påvirke ansvarlige politikere er legitimt for interesseo­rganisasjo­ner, så vel som enkeltpers­oner.

Like fullt er det avgjørende at påvirkning­en skjer i mest mulig åpent landskap. I dette tilfellet ville det holdt lenge å respektere de eksisteren­de spilleregl­ene, som offentligh­etsloven. Men saken aktualiser­er også lobbyisten­es rolle mer generelt. Blant annet Venstre har brukt anledninge­n til å børste støvet av det mange ganger nedstemte forslaget om lobbyregis­ter for stortingsr­epresentan­ter og regjering.

DEBATTEN OM DETTE bør fortsette, for motargumen­tene fremstår som lite prinsipiel­le. Lobbyregis­tre kan fungere normgivend­e, gi økt åpenhet og bevissthet rundt lobbyisten­es påvirkning på norsk politikk og øke innsynet i hvor ofte og når folkevalgt­e møter representa­nter for saerskilte interesser.

Naturligvi­s vil ikke et slikt register gi en fullstendi­g oversikt over alt arbeid som utføres med sikte på å påvirke politiske beslutning­er. Mange lobbyister vil sikkert også forsøke å unngå offentligh­et ved å omgå regelverke­t på ulike måter.

Men slikt kan straffe seg. Bare spør Frode Reppe.

 ?? FOTO: EMIL BREISTEIN, NTB SCANPIX ?? Fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) fikk aldri e-postene fra kommunikas­jonssjefen i Norske Sjømatbedr­ifters Landsforen­ing.
FOTO: EMIL BREISTEIN, NTB SCANPIX Fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) fikk aldri e-postene fra kommunikas­jonssjefen i Norske Sjømatbedr­ifters Landsforen­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway