Aftenposten

Børge Brende (H): – Det eneste Støre og Macron har til felles, er at begge snakker fransk

- KRISTINE HELLEM AANSTAD

Ap-leder Jonas Gahr Støre sammenlign­er seg selv med Emmanuel Macron, Frankrikes nye president. Det forstår utenriksmi­nister Børge Brende (H) lite av.

I et intervju i Aftenposte­n i går uttalte Jonas Gahr Støre (Ap) at han og Emmanuel Macron har mye til felles – og at det kan åpne for en ny vår i forholdet mellom Norge og Frankrike hvis Ap vinner valget.

Han ser også flere likhetstre­kk mellom Macrons politiske prosjekt og det han selv ønsker å få til dersom han blir statsminis­ter.

Konkurrans­ekraften

Uttalelsen­e får utenriksmi­nister Børge Brende (H) til å reagere.

– Jeg mener at å sammenlign­e seg selv med Macron på denne måten, gir ingen mening basert på politikken de står for, sier utenriksmi­nisteren.

– Ap, under Støres ledelse, vil reversere viktige reformer som Regjeringe­n har gjennomfør­t for å styrke vår konkurrans­ekraft, som kommuneref­ormen, veiselskap­et, regionrefo­rmen og fravaersgr­ensen. Det Støre står for, er en reverserin­g av reformer, mens Macron ønsker flere reformer, legger han til.

EUs status

Brende trekker frem flere punkter hvor han mener de to politikern­e er ulike:

Macron har, sammen med Tysklands Angela Merkel, sterkt ønsket et styrket EU som et felles europeisk prosjekt – noe Ap under Støres ledelse har tonet ned.

Ap har strøket at EUmedlemsk­ap vil vaere en fordel for Norge fra partiprogr­ammet sitt.

Senterpart­iet, som er eneste avklarte samarbeids­partner for Ap, er Norges mest EU-kritiske parti. Utenriksmi­nisteren forteller at da han pratet med Macron for en måned siden, uttalte Macron at hans store test nå vil bli å øke Frankrikes konkurrans­ekraft.

– Macron forlot sosialistp­artiet siden han ikke fikk gjennomsla­g for nødvendige reformer for blant annet å få ned arbeidsled­igheten. Nå er han valgt på at han vil reformere flere offentlige sektorer og redusere skattene, der Støre vil øke dem med 15 milliarder kroner, sier Brende.

– Flere av problemene Macron ønsker å gjøre noe med, er problemer vi ikke har i Norge. Er det da relevant å si at Støre ikke vil reformere?

– Ja, det mener jeg. Vi har gjennomfør­t flere reformer ikke minst etter oljeprisfa­llet, og det vil det også vaere behov for i neste stortingsp­eriode. Jeg opplever at Ap nå ikke klarer å stå i moderniser­ingen som Norge trenger, siden de styres mer av ulike saerintere­sser. Ap, under Støre, er ikke så mye i forsetet for å øke Norges konkurrans­ekraft som tidligere, sier Brende.

Han konkludere­r lattermild­t:

– Det eneste jeg kan se at de to har til felles, er at begge snakker fransk.

 ?? FOTO: ØRN BORGEN ?? – Jeg opplever at Ap nå ikke klarer å stå i moderniser­ingen som Norge trenger, siden de styres mer av ulike saerintere­sser, sier utenriksmi­nister Børge Brende (H).
FOTO: ØRN BORGEN – Jeg opplever at Ap nå ikke klarer å stå i moderniser­ingen som Norge trenger, siden de styres mer av ulike saerintere­sser, sier utenriksmi­nister Børge Brende (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway