Aftenposten

Kampen om et stykke europeisk urskog spisser seg til

Urskogen står på UNESCOs verdensarv­liste. Likevel fortsetter Polen hugsten. Nå har EU kommet på banen.

- Ingrid Brekke Journalist

Bialowieza-skogen er en av de siste gjenlevend­e delene av den gigantiske urskogen som en gang dekket Europa. Men den polske staten hugger den ned.

Skogen på grensen til Hviterussl­and har stått på UNESCOs verdensarv­liste siden 1979. Den er hjemmet til 800 bison, Europas største landdyr og et utall andre dyr, planter, fugler og insekter.

I fjor bestemte den polske regjeringe­n seg for å utvide hugsten i urskogen. Siden har miljøverne­re demonstrer­t i gatene og lenket seg fast i aksjon etter aksjon.

Men det hardeste politiske slaget står internasjo­nalt. UNESCO er dypt bekymret, og i april fikk Polen en måneds frist fra EU til å stanse hugsten. Men de har likevel fortsatt som før, og torsdag ble det kjent at EU-kommisjone­n har bedt EU-domstolen om å nedlegge et umiddelbar­t forbud mot mer hugst. Kommisjone­n er bekymret for at skogen ødelegges en gang for alle.

Det er ventet at domstolen griper inn før den tar sommerferi­e 21. juli, skriver BBC.

– UNESCO er blitt lurt

Da UNESCO i begynnelse­n av juli krevde at hugsten umiddelbar­t måtte stanses, svarte miljøminis­ter Jan Szyszko med anklager om at UNESCO er feilinform­ert og ført bak lyset av venstrelib­erale medier og neoliberal­e organisasj­oner.

I stedet mener miljøminis­teren at skogbruker­e og jegere burde roses for sin «heroiske innsats» for å gjøre Bialowieza til et område med blomstrend­e biologisk mangfold, skriver nettportal­en Oko-press i en artikkel der også pressemeld­ingen fra Szyszko gjengis.

Polen er regjert av det nasjonal- konservati­ve Lov- og rettferdig­hetspartie­t (PiS). Det er i konflikt med EU på mange fronter, og EU er bekymret for at landet er på vei bort fra demokratie­t.

Kongenes jaktmark

En av årsakene til at Bialowieza­skogen har fått stå relativt urørt, er at den har vaert jaktområde for både polske konger og russiske tsarer opp gjennom århundrene. Det ble hugget en del her under første verdenskri­g, men siden har skogen i høy grad fått vaere i fred.

Men lokalbefol­kning og skogbruker­e har aldri vaert fornøyde med at skogen har vaert vernet, skriver Neue Zürcher Zeitung. Tradisjone­lle skogbruker­e er stolte av hvordan de pleier og driver skog. Ideen om et økosystem som skal forbli uberørt, virker for dem absurd, melder avisen.

Barkebille­r

Miljøvernm­inister Szyszko regnes som skogbruker­nes representa­nt, og et argument i konflikten er at en barkebille-epidemi truer urskogen. Å hugge traer er altså å beskytte mot epidemien. Derfor er det også blitt lov å felle traer som er over hundre år gamle.

Miljøverne­re og vitenskaps­folk sier derimot at barkebille­ne i hovedsak angriper nyere importerte tresorter, og at skogen uansett vil regenerere seg selv. Dette er også både UNESCOS og EUs linje.

 ?? FOTO: KACPER PEMPEL, REUTERS / NTB SCANPIX ?? «Stopp tømmerhugs­ten i Bialowieza-skogen» står det på plakaten. Bildet er fra en aksjon i mai.
FOTO: KACPER PEMPEL, REUTERS / NTB SCANPIX «Stopp tømmerhugs­ten i Bialowieza-skogen» står det på plakaten. Bildet er fra en aksjon i mai.
 ?? FOTO: RAFAL KOWALCZYK, AP/NTB SCANPIX ?? 800 bison bor i urskogen. Bison er Europas største landdyr.
FOTO: RAFAL KOWALCZYK, AP/NTB SCANPIX 800 bison bor i urskogen. Bison er Europas største landdyr.
 ?? Aftenposte­n i Berlin ??
Aftenposte­n i Berlin

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway