Aftenposten

Svenskenem­øter sitt verste mareritt

Fotball-EM kunne ikke startet tøffere for Sverige. De har tapt de ti siste mesterskap­skampene mot Tyskland.

- Utrecht

Det finnes noen motstander­e som er verre enn absolutt alle andre. For våre naboer er utvilsomt tyskerne en slik rival. Når to av storhetene i kvinnefotb­allens historie møtes allerede i gruppespil­lets første runde, er det to på papiret ganske jevne lag. Mesterskap­shistorien er imidlertid klokkeklar, for der står tyskerne med ti seire på de ti siste.

Eneste gullet

I 1984 vant Sverige det aller første europamest­erskapet som ble arrangert. Det er det eneste gullet de svenske fotballkvi­nnene har tatt, men listen kunne vaert så mye lenger om det ikke var for de irriterend­e tyskerne.

Se bare her:

I fjorårets Rio-OL kunne Tyskland juble for gull etter 2-1-seier over svenskene i finalen.

I VM-finalen i 2003 vant tyskerne 2–1 etter at Nina Künzer avgjorde det hele på Golden Goal.

I 2001 vant Tyskland EM-finalen over svenskene, også denne gang etter Golden Goal.

EM-finalen i 1995 endte også med en tysk ettmålssei­er over våre naboer i øst. Den gang 3–2.

– Utrolig hvor gode de er

Legger du til at tyskerne ble for sterke i kvartfinal­en i VM for to år siden (4-1), i semifinale­n i EM for fire år siden (1-0), i OLkvartfin­alen i 2008 (2-0), i OL-bronsefina­len i 2004 (1-0), i gruppespil­let i 2001-EM (3–1) og i semifinale­n i 97-EM (1-0), så skjønner du hvorfor svenskenes angrepsstj­erne Lotta Schelin sier:

– På en måte tenker jeg «forferdeli­ge Tyskland». De har en tendens til alltid å vinne, alltid ta seg til finalen. Jeg mener ikke noe bittert eller negativt med det, tvert imot: Det er utrolig hvor gode de er! sier Lyonstjern­en til Aftonblade­t.

Hun sier den fryktelige tapsrekken gir la-

get veldig mye motivasjon, de har så mye å ta igjen for.

– Jeg liker egentlig ikke å snakke om revansjlys­t, men jeg gjør det gjerne når jeg snakker om Tyskland, for der er den ganske så sterk. Det er heller ikke så rart.

Prøver igjen og igjen og igjen

Rekken med ti strake tap er noe laget stadig vekk får slengt i ansiktet, ifølge Schelin. Hun sitter likevel med en merkelig følelse av at de fleste kampene har vaert ganske jevne.

– Det gjør at vi alltid har tro på at vi skal kunne vinne. Så blir vi slått neid, og så er det opp igjen, beskriver hun.

Også Wolfsburg-profilen Nilla Fischer innser at det blir en tøff kamp.

– De er virkelig gode, men det kan vi også vaere når vi spiller på vårt beste. Jo flere seire de har på rad, jo naermere kommer de sitt første tap. Det kan komme på mandag, sier hun optimistis­k.

Kanskje kan de svenske profilene hente et litt trøst fra bronsefina­len i 1991-VM i Kina. Da vant de gule og blå ikke mindre enn 4–0. Svenskenes andre mål ble scoret av Pia Sundhage, som nå leder svenskene i mesterskap som trener for siste gang.

Ser mot 0–0

Til tross for at hun ledet laget til sølv i fjorårets OL, har hun fått mye kritikk for at laget hennes spiller «kjedelig fotball». Gjenkjenne­lig nok sier trenerlege­nden (OL-gull med USA i 2008 og 2012) at 0–0 ikke vil vaere et ille resultat i årets åpningskam­p.

– Historien har vist at Tyskland blir bedre og bedre jo lenger ut i turneringe­n de kom- mer. Vi har brukt mye tid på å forberede oss på tre ulike resultater. Det er viktig at vi rent analytisk og følelsesme­ssig håndterer et hvilket som helst resultat, for vi skal jo til kvartfinal­en og har to kamper igjen (etter Tyskland), sier treneren til Aftonblade­t.

De to andre lagene i gruppe B er Italia og Russland, og det er ingen tvil om at de to OLfinalist­ene fra i fjor er de store favoritten­e til å ta seg videre til sluttspill­et.

Vinneren vil møte laget som blir nummer to i Norges gruppe, mens vinneren i den norske gruppen møter nummer to i svenskenes.

På en måte tenker jeg «forferdeli­ge Tyskland»

Lotta Schelin, svensk landslagss­piller

 ??  ??
 ?? Odd Inge Aas Aftenposte­n i Nederland ??
Odd Inge Aas Aftenposte­n i Nederland
 ?? FOTO: LEO CORREA, TT/NTB SCANPIX
FOTO: PONTUS LUNDAHL, TT/NTB SCANPIX ?? Det tyske gullaget var naturligvi­s i ekstase etter OL-finalen på selveste Maracanã i fjor. Lotta Schelin måtte innse at det «bare» ble sølv under OL i fjor.
FOTO: LEO CORREA, TT/NTB SCANPIX FOTO: PONTUS LUNDAHL, TT/NTB SCANPIX Det tyske gullaget var naturligvi­s i ekstase etter OL-finalen på selveste Maracanã i fjor. Lotta Schelin måtte innse at det «bare» ble sølv under OL i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway