Aftenposten

Han vil løsrive Nord-Norge

- ØYSTEIN ALDRIDGE

Kunstner Amund Sjølie Sveen (44) spanderer vodka på publikum og planlegger en oljesprute­nde fontene på torget i Kirkenes. Alt for å vise hva rikdommen gjør med oss.

– I prosjektet mitt er det helt klart en idé om å løsrive Nord-Norge fra resten av landet, sier Amund Sjølie Sveen.

Han er kunstner og trommeslag­er fra Vadsø, kanskje mest kjent for forestilli­ngen «Nordting», som er en blanding av foredrag, konsert, standup, satire og sang. Selv kaller han det en folkeforsa­mling. Sveen bruker «Nordting» til å teste ut ideer som politikere kanskje ikke tør eller vil ta i. Som nordnorsk separatism­e.

Responsen har vaert så god at Sveen nå stiller til stortingsv­alg som nummer én på partiet Nordtings Troms-liste. Målet er å ta tilbake eierskapet til naturressu­rser i nord. Slagordet er naturligvi­s «Make The North Great Again». – Ser du noe realisme i dette?

– Realiteten er at penger, makt og eierskap til naturressu­rser flyttes fra nord til sør. Når vi ser at ingen gjør noe med det, kommer ideen om løsrivelse. Så er det også mange problemer med en selvstendi­g nordnorsk stat, for all del, sier Sveen.

Hvis noe skulle vaere uklart: Ja, han mener alvor. Ja, kampanjen er også en del av kunstprosj­ektet Nordting.

Kunne se til Sovjet

Sveen vokste opp i Vadsø med foreldre fra SørNorge. På gode dager kunne han se til Sovjet. Men det var kald krig. Grensen var lukket. Verden stoppet i Øst-Finnmark. I 1991 fikk han likevel sjansen til å spille skoleteate­r i Murmansk, en opplevelse som har formet hans syn på nordområde­ne.

– All vår orienterin­g var mot sør. Å reise over grensen ble derfor en veldig intens opplevelse. Det var et helt annerledes samfunn, samtidig som det var så naert. De levde andre liv, men jeg satt igjen med følelsen av at vi egentlig ikke var så forskjelli­ge, sier Sveen, som i dag er bosatt på Svartskog utenfor Oslo.

I voksen alder har Sveen vaert tilbake i Murmansk mange ganger med prosjekten­e sine. Forholdet mellom Russland og Norge – det vil si Nord-Norge – er et gjennomgan­gstema i forestilli­ngene.

«Skitne» oljepenger

– Mottagelse­n jeg får der er både veldig lik og veldig forskjelli­g fra i Norge. Russerne har de samme referansen­e, men de lever samtidig i en annen virkelighe­t. Nord-Russland er et fattig område. «I wish we had your problems»,

sa en russisk journalist da hun intervjuet meg om sammenheng­en mellom oljepenger og kunstfinan­siering i Norge.

Ved siden av forholdet til Russland, er nemlig oljepenger et tema som står helt sentralt i Sveens forestilli­nger. Er det OK å ta imot «skitne» oljepenger? Hva koster egentlig vår velferd? Sveen elsker å pirke i disse dilemmaene.

– Vi er alle fanget i våre små liv. Derfor trenger vi å bli minnet om de store spørsmålen­e. Det finnes ingen entydige svar. Poenget er at folk skal begynne å tenke.

Ikke minst er kunsten og hans eget virke gjenstand for diskusjon i forestilli­ngene.

– Kunsten forsøker å gjøre det lett for seg selv ved å plassere seg utenfor disse spørsmålen­e. Det mener jeg den ikke kan gjøre. Den ekstreme veksten i offentlig støtte til kunst startet samtidig som mitt profesjone­lle kunstnerli­v. Jeg er et produkt av oljepenger og gode vilkår. Det er oljen som har gjort det mulig for norske kunstnere å få internasjo­nal suksess, sier Sveen.

Publikum gikk i protest

Iblant blir det bråk. Da Sveen satte opp «Nordting» som åpningssho­w under Festspille­ne i Nord-Norge i 2014, problemati­serte han hovedspons­oren Statoils rolle. Salen var full av maktmennes­ker. Fra scenen regnet Sveen ut at oljeselska­pet hadde sponset produksjon­en hans med 8000 kroner, en sum som ble sammenlign­et med statoilsje­fens årslønn.

Salen fikk stemme over hvorvidt Sveen skulle ta imot de 8000 kronene. Han fikk ja – og brukte alle pengene på vodka som publikum fikk servert etterpå.

Én person som satt på sponsortri­bunen rev i stykker programmet og forlot salen. I ettertid reagerte også nestledere­n i Festspille­nes styre, fylkesmann­en i Nordland og ordføreren i Harstad.

Ønsket om å synliggjør­e sammenheng­en mellom kunst og oljeutvinn­ing, har også ført til ideen om å få på plass en svaer, oljesprute­nde fontene på torget i Kirkenes. Fontenen er ferdig utviklet ved hjelp av oljeingeni­ørstudente­r i Murmansk. Prosjektet er satt på vent fordi Sveen mangler 500.000 kroner. Nå venter han bare på en sponsor.

– Det mest naerliggen­de er at Statoil tar regningen. De burde vaere interesser­t i en fontene som feirer oljen, sier Sveen.

Igjen: Han er helt seriøs.

– Nordmenn har altfor stort selvbilde

Til tross for den veldig politiske kunsten, har Sveen aldri vaert partipolit­isk aktiv selv. Han har flere spørsmål enn svar, liker å forenkle verden. Som med stykket «Economic Theory for Dummies».

– Mange opplever økonomi som komplisert. Jeg ønsker å vise at det egentlig dreier seg om enkle spørsmål som er altfor viktige til at vi kan overlate dem til økonomer, sier Sveen.

Økonomi og rikdom er i det hele tatt et tema som opptar ham. Sveen mener nordmenn ikke har godt av å leve med ideen om at vi er «rike og snille».

– Det har gitt oss et altfor stort selvbilde. Vi har utviklet trekk som ikke er så gode. Vi snakker masse om privatøkon­omi. I alle middagssel­skaper jeg er i, prates det om boligprise­r. For en student i Oslo er det ikke uvanlig å ha vaskehjelp i kollektive­t. Vi er blitt vant til å fly til Thailand i påsken, men skjønner ikke at det er et problem, sier Sveen.

Han mener vi i altfor liten grad diskuterer om vi skal bruke rikdommen til noe annet enn personlig luksus. Dette blir også et dilemma i politikken, som alltid har handlet om å sikre neste generasjon en bedre materiell tilvaerels­e.

– Politikken­s prosjekt kan ikke handle om at hver familie skal gå fra to til fem biler. Det må snart komme noe annet. Vi må snakke mer om hva som er meningsful­le og lykkelige liv, sier han.

Politikken­s prosjekt kan ikke handle om at hver familie skal gå fra to til fem biler. Det må snart komme noe annet. Vi må snakke mer om hva som er meningsful­le og lykkelige liv

Amund Sjølie Sveen

 ??  ??
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? – Av og til leser man om internasjo­nale rapporter som viser at Norge ikke er så godt som vi kanskje tror. Det mener jeg er gode korrektive­r. Vi har et altfor stort selvbilde, og vi er et usunt rike, sier kunstner Amund Sjølie Sveen.
FOTO: INGAR STORFJELL – Av og til leser man om internasjo­nale rapporter som viser at Norge ikke er så godt som vi kanskje tror. Det mener jeg er gode korrektive­r. Vi har et altfor stort selvbilde, og vi er et usunt rike, sier kunstner Amund Sjølie Sveen.
 ?? FOTO: HÅLOGALAND TEATER ?? I mars og april ble «Nordting» satt opp på Hålogaland Teater i Tromsø elleve ganger. I september tar Sveen forestilli­ngen til Oslo.
FOTO: HÅLOGALAND TEATER I mars og april ble «Nordting» satt opp på Hålogaland Teater i Tromsø elleve ganger. I september tar Sveen forestilli­ngen til Oslo.
 ?? FOTO: HÅLOGALAND TEATER ?? «Nordting» er en blanding av foredrag, konsert, standup, satire og sang.
FOTO: HÅLOGALAND TEATER «Nordting» er en blanding av foredrag, konsert, standup, satire og sang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway