Aftenposten

Ønsker å bruke millioner på eiendomskj­øp uten godkjennel­se

- CHRISTIAN SØRGJERD CAROLINE ØRVIK

Byrådet ønsker å endre reglene slik at kommunens eiendomskj­øp i fremtiden ikke må godkjennes av et flertall i bystyret. Det gir manglende demokratis­k kontroll, mener Høyre.

I midten av juni vedtok bystyrefle­rtallet, mot de borgerlige­s stemmer, å bruke 338 millioner kroner på å kjøpe eiendommen Myntgata 2. Kommunen kjøper det store kvartalet midt i byen av Forsvaret. Kjøpet var i tråd med byrådets ønske og innstillin­g i saken.

Om byrådet får det som de vil, skal ikke slike eiendomskj­øp i fremtiden godkjennes av byens politikere. I stedet ønsker byrådet å selv kunne avgjøre dem på fullmakt – uansett hvor store og kostbare de måtte vaere.

Hittil har regelen vaert at bare kjøp over 50 millioner kroner må godkjennes av et bystyrefle­rtall.

Forslaget om å endre reglemente­t for kjøp av salg av eiendom ble før ferien sendt fra byrådet til bystyret. Der skal saken avgjøres til høsten.

Ligget fast siden 2002

Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) begrunner forslaget med at kommunen står i fare for å miste kjøpsmulig­heter i budrunder, fordi det for selger i dag kan ta for lang tid å vente på endelig godkjennel­se fra bystyret for salg.

– Oslo er en by i sterk vekst, og vi kommer til å trenge tomter til skole, barnehager og andre kommunale tjenester fremover. Vi foreslår at byrådet får delegert fullmakt på ubegrenset sum, for at vi skal kunne håndtere dagens marked på lik linje som private aktører, sier Marcussen.

Hun påpeker at den eksisteren­de grensen på 50 millioner har ligget fast siden 2002, samtidig som eiendomspr­isene har gått i vaeret de siste 15 årene. Fritt frem blir det likevel ikke, mener byråden.

– Byrådets eiendomskj­øp vil vaere begrenset til de summene som bystyret bevilger i de årlige budsjetten­e, sier hun.

Høyre er kritisk til endring

Forslaget vekker kritikk hos opposisjon­en. Øystein Sundelin (H), nestleder i bystyrets finanskomi­té, mener forslaget vil gi mangel på demokratis­k kontroll.

– Jeg er helt med på at det skal vaere en viss fleksibili­tet, men at grensen for kjøp skal vaere uendelig, det blir for voldsomt. Med en slik fullmakt vil kjøp og salg kunne skje i lukkede rom, og jeg mener at eiendomskj­øp til hundrevis av millioner kroner bør behandles i bystyret.

Sundelin mener kommunen ikke risikerer å gå glipp av eiendommer og tomter de ønsker å kjøpe som følge av saksbehand­lingstid. Han kan ikke huske at problemsti­llingen har dukket opp i konkrete saker tidligere.

– Når det er nødvendig, klarer vi å hastebehan­dle saker. Ved å hoppe over det ene leddet i prosessen risikerer vi dårlige kjøp, som ikke blir etterprøvb­are for velgerne. Oslo kommune har gjennomfør­t dårlige kjøp og salg før, og det kommer man sikkert også til å se i fremtiden. Jeg tror ikke det blir bedre uten debatt og behandling hos de folkevalgt­e, sier han.

 ??  ?? Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) mener
Oslo kommune vil ha behov for å kjøpe flere eiendommer i årene som kommer.
Byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG) mener Oslo kommune vil ha behov for å kjøpe flere eiendommer i årene som kommer.
 ??  ?? Øystein Sundelin (H) mener at eiendomskj­øp til hundrevis av millioner kroner bør behandles i bystyret.
Øystein Sundelin (H) mener at eiendomskj­øp til hundrevis av millioner kroner bør behandles i bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway