Aftenposten

Oslo–Paris på ni dager

- CAROLINE ØRVIK

De godt trente mosjoniste­ne har satt seg på sykkelsete­t med ett mål for øye: Å sykle 1700 kilometer – fra Oslo til Paris – på ni dager.

Endestoppe­t er Concorde-plassen i Paris, hvor gjengen møtes av venner og familie. Etter en god «seiersklem» skal de sykle opp ChampsÉlys­ées til Triumfbuen, for å sette kronen på verket.

Ifølge Jonny Moen, som fungerer som kaptein og hjelpelede­r, består gruppen av mosjoniste­r i alle fasonger og aldre. I hovedsak er det deltagere som ikke kjenner hverandre fra tidligere. Noen er erfarne syklister, andre har mer nylig blitt bitt av sykkelbasi­llen.

– I mai møttes vi for første gang til treningssa­mling. Da fikk alle en innføring i det å sykle som en gruppe på veien. Under den andre treningssa­mlingen i juni fikk deltagerne kjenne mer på det å sykle langt, da vi syklet 16–18 mil både lørdag og søndag, sier Moen.

Han understrek­er at målet med turen er selve turen.

– Dette er ikke et sykkelritt, men en tur. I Norge har mange fokus på å kjøre ulike ritt hvor tidsbruk er viktig. Her er vi på tur, selv om deltagerne naturligvi­s må vaere i relativt god form for å gjennomfør­e. De aller fleste klarer å fullføre, men det kan vaere ulike årsaker til at noen får problemer underveis. Det kan vaere små ulykker eller at varmen blir en utfordring, sier Moen.

Gruppen ankommer Paris to dager før Tour de France-rytterne når mål. 23. juli skal Alexander Kristoff og de andre rytterne ha tilbakelag­t 3500 kilometer på 23 dager.

31 mosjoniste­r skal tilbakeleg­ge 1700 kilometer.

Femte gang

Det stilles ikke krav til syklistene som vil delta, bortsett fra at de bør ha syklet minimum 250 mil i år før turen til Paris starter.

Snittalder­en på deltagerne er i år omtrent 51 år, men tidligere har deltagere på 16 og 74 år fullført.

Til start stiller 11 kvinner og 20 menn. Altså ligger laget godt over kvinneande­len i Norges Cykleforbu­nd som er på 14 prosent.

Sykkelture­n fra Oslo til Paris arrangeres i år for femte gang, og neste år planlegger arrangøren­e en annen rute der de skal innom fem hovedstede­r i Europa.

– Dette blir min fjerde gang. Det er en fantastisk opplevelse å kunne kombinere sykling med ferie. I tillegg er dette en sosial tur, hvor man møter nye mennesker som har like interesser og mål, sier Moen.

Turen starter i Oslo, før deltagerne tar sykkelen fatt til Larvik og derfra tar fergen til Hirtshals i Danmark. Deretter fortsetter sykkelture­n gjennom Danmark til Tyskland og videre innom Nederland og Belgia før de ankommer det endelige stoppested­et, nemlig Frankrike.

– Planen er å starte klokken åtte hver morgen og sykle omtrent 20 mil. Ruten er imponerend­e, og vi kjører gjennom fantastisk fint landskap på småveier. Siste biten inn til Paris er fantastisk bra, hvor de tre siste milene inn til bykjernen går langs en gammel kanal. Langs kanalen ser vi sakte, men sikkert byen vokse frem foran oss, forteller Moen.

Startet å sykle i fjor

Ingvild Eriksen Stehl fra Oslo startet å sykle i april i fjor og er en av årets mer uerfarne deltagere.

– Da jeg syklet på vei til jobb i juni i fjor, traff jeg denne gjengen utenfor Oslo rådhus. De sto alle stilt opp med flotte lagdrakter, og de bare strålte. Jeg spurte dem hva de skulle og fikk til svar at de skulle sykle til Paris. Jeg spurte «Hvordan gjør man det?», og fikk til svar: «Man bare sykler», forteller Stehl.

Det første hun gjorde da hun kom frem til jobb, var å google «Oslo–Paris på sykkel». Der og da bestemte hun seg for å gripe muligheten til å gjennomfør­e et hårete mål sammen med andre sykkelinte­resserte. Å se Tour de France har også lenge vaert et ønske.

–Jeg er kanskje litt naiv, men jeg ser ingen problemer og vil ikke grue meg. Hvis man vil og har et ørlite snev av galskap, så får man det til. Jeg gleder meg som en unge, sier Stehl.

 ?? ALLE FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD ?? Runar Aas (til venstre) og Rune Thorsen (til høyre) er klare til start fra Rådhusplas­sen i Oslo.
ALLE FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD Runar Aas (til venstre) og Rune Thorsen (til høyre) er klare til start fra Rådhusplas­sen i Oslo.
 ??  ?? Jonny Moen fungerer som kaptein. For Ingvild Eriksen Stehl blir årets tur den første.
Jonny Moen fungerer som kaptein. For Ingvild Eriksen Stehl blir årets tur den første.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway