Aftenposten

Heimeverne­t alltid beredt for støtte til politiet

- Sjak R. Haaheim advokat og offiser

Den nye instruksen for Forsvarets bistand til politiet gjør det enklere for både politiet og de som skal støtte politiet.

Politiadvo­kat Kai Spurkland er bekymret for at Forsvarets personell ikke er tilstrekke­lig kvalifiser­t til å bistå politiet ved krise. I praksis er Heimeverne­t politiets styrkebrøn­n. Heimeverne­t har kort responstid, og er til stede der folk bor og kriser oppstår. Bekymringe­n for heimeverns­soldatens kvalifikas­joner later til å bunne i manglende politikunn­skap – noe som i seg selv er bekymrings­fullt.

Trening i hele trusselspe­kteret har vaert sentralt i utdanninge­n de siste 15–20 årene. Heimeverne­t har et stort juristkorp­s, som gir råd til militaere sjefer på alle nivåer. At Heimeverne­t møter med kanoner til støtte for politiet i fredstid, kan utelukkes.

Hver soldat får utlevert et «Red Card», som gir konkret veiledning i maktanvend­else for det enkelte oppdrag. Soldaten er i gjennomsni­tt i 30-årene, og har med seg både sivil og militaer kompetanse den dagen politiet trenger bistand. Hun eller han har derfor større modenhet og livserfari­ng enn en som nylig er «uteksamine­rt» fra rekruttsko­len – eller fra Politihøys­kolen.

Heimeverns­soldater gjennomgår trening på egenutvikl­et filmskyteb­ane, hvor ulike scenarioer spilles med skarp ammunisjon for maksimal realisme. Soldaten utdannes også i RAM – Respekt, Ansvar, Mot – som blant annet tar for seg etiske dimensjone­r ved bruk av makt.

Så må vi ikke glemme: Maktbruk er i det vesentlige bygd på retten til selvforsva­r. Når alle borgere kan utøve selvforsva­r, kan vi vaere trygge på at heimeverns­soldaten er saerlig godt skikket og trent for å beskytte mennesker og verdier den dagen krisen rammer på nytt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway