Aftenposten

Nullstilli­ngs-gnist

- åSpråket vårt Per Egil Hegge

Det er noen metaforer (språkbilde­r) som ikke bør blandes sammen. En norsk tennisspil­ler syndet mot denne regelen i en uttalelse for et par uker siden om de forskjelli­ge toppdeltag­ernes muligheter i Wimbledont­urneringen. Utgangspun­ktet var den sveitsiske tennisstje­rnen Roger Federers lange pause i fjor, da han ikke kom lenger enn til semifinale­n: «Jeg tror det var bra for Federer å få en pause fra tennisen. Han fikk nullstilt batteriene. Han fikk gnisten tilbake.»

Toppidrett­sfolk snakker ofte om å nullstille seg etter en kraftprest­asjon eller store påkjenning­er. Men å nullstille batteriene virker som en dårlig idé, spesielt hvis den aldrende tennismill­ionaeren har som sitt mål å få gnisten tilbake. Også vi som mangler ingeniør- eller elektriker­utdannelse, har en sikker formodning om at det ikke gnistrer saerlig imponerend­e av et nullstilt batteri.

En annen metafor som idrettsfol­k ufortrøden­t og fryktløst bruker, er at de skal «tømme hodet» før de går i gang med neste konkurrans­e. Det er jo ofte greit at det ikke er helt tomt der oppe, men kanskje er de inspirert av en setning som dessverre aldri kom på trykk i Aftenposte­n. Det var en fast anmelder av NRKs Radioteatr­et som skrev at det her var tale om «den type litteratur som går inn det ene øret og forsvinner i det store intet». Dette er så mange år siden at setningen ble observert på korrektura­vtrykket og vakte sterk jubel i redaksjone­n i en sen kveldstime; endelig hadde vedkommend­e anmelder funnet en malende og presis beskrivels­e av sin hjernevirk­somhet. Men i avisen neste dag glimret denne utsøkte formulerin­gen med sitt fravaer; en anonym, men medfølende korrekturl­eser hadde forbarmet seg over skribenten og valgt et mer harmløst, men likevel nedsettend­e utsagn om forestilli­ngens manglende kvaliteter.

Det ble dermed nødvendig å nullstille forventnin­gene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway