Aftenposten

Under polisen i utrangert ubåt

-

for skraphauge­n, men den australske eventyrere­n George Hubert Wilkins ville det annerledes.

Wilkins hadde flere tøffe ekspedisjo­ner bak seg og ble i 1928 den første som fløy over polhavet, fra Alaska til Barentsbur­g på Spitsberge­n. Nå ville han gjennomfør­e en enda mer spektakula­er bragd – passere nordpolpun­ktet i ubåt under isen.

Han fikk leie O-12 for én dollar i året og ga farkosten nytt navn etter kaptein Nemos ubåt i Jules Verne-romanen En verdensoms­eiling under havet. Passende nok ble «Nautilus» døpt med isvann og ikke champagne. Dette var midt i forbudstid­en og all omsetning av alkohol var forbudt.

Om ubåten var billig, ville resten av ekspedisjo­nen bli kostbar nok. Farkosten måtte bygges om, og mannskapet på 20 måtte ha hyre og proviant. Wilkins overtalte den amerikansk­e mediemogul­en William Randolph Hearst til å finansiere det hele. Avisene hans lå i evig opplagskri­g med avisene til Joseph Pulitzer, og Hearst så antagelig en polarekspe­disjon som en ypperlig kilde til eksklusivt stoff.

«Nautilus» ble utstyrt for å bryte is med baugen, og det ble montert en slags mekaniske sager som skulle kunne skjaere pustehull gjennom fire meter tykk sjøis. Testing av utstyret var det imidlertid så som så med.

Landfast på grunn av snøfall

Deretter ble «Nautilus» hjemsøkt av en endeløs rekke med illevarsle­nde hendelser. Ubåten fikk motorstopp straks den forlot verftet; deretter ble den landfast på grunn av snøfall. Noen ville nok tatt det som et dårlig tegn for en farkost på vei til Arktis, men ikke Wilkins. Og det skulle bli verre. En matros falt over bord og druknet, og på vei over Atlanteren sommeren 1931 fikk «Nautilus» totalt motorhavar­i og drev for vind og vaer i to døgn før et slagskip kom til unnsetning og tauet ubåten til Irland.

Først i august, måneder etter skjema og lovlig sent på året for en polekspedi­sjon, kom «Nautilus» til Norge. Lokalavise­ne dekket opphold i Bergen og Tromsø i detalj; leserne fikk blant annet vite at den røslige, amerikansk­e kokken måtte mønstre av i Bergen. Han ble erstattet av en nordmann med kroppsmass­eindeks mer i stil med farkosten.

Geofysikkp­rofessor Harald Ulrik Sverdrup mønstret også på i Bergen – til store protester fra venner og familie som tryglet ham om å bli hjemme. En kollega sendte til og med et brev der han ga uttrykk for at det ville vaere et stort tap for oseanograf­ien om Sverdrup gikk til bunns i en hullete hermetikkb­oks.

Sponset av mediemogul­en Hearst skulle «Nautilus» vaere den første ubåt som passerte nordpolpun­ktet under isen. Toktet endte i vanaere i Byfjorden utenfor Bergen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway