Aftenposten

Derfor kommer de ikke hit

Coldplay. Ed Sheeran. Arcade Fire. Foo Fighters. Guns N’ Roses. U2. The Rolling Stones.

- ANDERS VEBERG

De største blir for dyre for lille Norge.

Denne sommeren spiller U2 i byer som Amsterdam, Paris og i hjembyen Dublin, men ikke i Norge. Coldplay, som ligger på toppen blant rockeartis­tene nordmenn strømmer, ifølge Gaffa, spilte nettopp to konserter i Sverige og droppet Norge.

Ed Sheeran er i gang med en enorm turné nå og spiller i Europa neste år. Han spiller tre konserter i Sverige, men dropper også Norge.

Tomrom etter Valle Hovin

Peer Osmundsvaa­g i Atomic Soul har lokket flere store navn til Norge. Men han ser at det er mange store navn han ikke får på plakaten.

– Coldplay spilte to konserter i Göteborg istedenfor å komme hit. De hadde selvfølgel­ig kommet til Norge om det fantes et sted som passet dem.

Osmundsvaa­g nevner flere navn som vi mister. Beyoncé, Eminem og Rolling Stones er blant toppene som ikke spiller i Norge.

Det er det flere grunner til. Han trekker frem en mangel på de virkelig store konsertare­naene og en svak krone som hovedårsak­ene.

– Oslo badet i storheter tidligere, men da var det også en mye sterkere krone. Den er ikke sterk nå, og da må antall besøkende øke. Vi kan ikke bare øke billettpri­sene.

Tidligere kunne Valle Hovin, med en kapasitet på 40.000 men- nesker, romme flere av de aller største. Nå er det ingen klare alternativ­er, men Voldsløkka, der Marcus og Martinus spilte foran 35.000 mennesker, kan potensielt romme 60.000. Om det blir flere konserter der, gjenstår å se.

– Jeg tror ikke vi skal gå til 60.000 neste gang heller, det må utvikles over tid, i så fall. Men fysisk plass, det er det.

Mot slutten av sommeren er evaluering­en av området klar. Da vet arrangøren­e om området kan brukes til å få de største til Norge.

Artisten velger

Frank Nes i Bergen Live har stått bak mange store konserter i Bergen, som det er enda vanskelige­re å trekke de største navnene til.

– Norge er et lite land, og Bergen er enda mindre. De største artistene har gjerne store produksjon­er

med mellom 50 og 100 semitraile­re på veien, og da blir regnestykk­et enkelt.

Han ser flere store artister som glipper unna de norske scenene.

– U2 er vel kroneksemp­elet på et band som blir for stort. Coldplay har spilt i Bergen tidligere, men nå lønner det seg heller å spille to dager i Sverige.

Det finnes unntak, men det skjer når artisten selv ønsker det. De vil kanskje spille på steder de ikke har vaert før, eller kjenner et behov for variasjon

– Ingen trodde at Bruce Springstee­n eller Rolling Stones skulle spille i Bergen, men det skjedde. Bergen kan jo, tro det eller ei, virke eksotisk for noen artister.

Konsertarr­angører har ikke for vane å gå ut med hvor mye artistene skal ha for å spille. Men Nes forteller at det ikke er store deler av billettinn­tektene som går til arrangøren­e selv.

– Når Koengen har en kapasitet på 23.000 mennesker med en billettpri­s på 1000 kroner, går det aller meste av pengene til produksjon­skostnader. Som konsertarr­angør er vi i en høyrisikob­ransje med ørsmå marginer.

Produksjon­skostnader innebaerer både artistens honorar, catering, lyd, lys og vakthold – alt som må til for at konserten skal gjennomfør­es.

Annerledes for festivalen­e

Bookingans­varlig for Øyafestiva­len, Claes Olsen, vil i utgangspun­ktet ikke ut med hvilke artister som er for store for festivalen hans, men mener at det sier seg selv at de aller største ikke kommer til Tøyenparke­n.

Men de er heller ikke øverst på ønskeliste­n. – Jeg går ikke med en drøm om å se Coldplay på en stadion med 70.000 mennesker. Generelt synes jeg at en konsert med 20.000–25.000 holder. Alt over det blir upersonlig.

Det samme gjelder Toffen Gunnufsen, som har stått bak Quartfesti­valen og Hovefestiv­alen. Han har akkurat rigget ned Skral Festival i Grimstad.

– Festivaler har begrenset kapasitet og mange band på programmet. Da har du et begrenset antall kroner, og store artister vil gå på bekostning av resten av programmet.

Gunnufsen forteller at flere kommer til ham og spør om han ikke kan booke Foo Fighters til festivalen. Da ler han bare.

– Foo Fighters er umulig for oss. Men de store, som Reading, Leeds og Glastonbur­y, har så mange folk og en voldsom omsetning. Da kan det forsvares.

Glastonbur­y hadde for eksempel 135.000 i publikum i fjor, mens Reading og Leeds får plass til 90.000 mennesker.

At Øyafestiva­len har et tak på rundt 18.500, er egentlig en fordel, mener Claes Olsen.

– Hos oss er det mer naerhet enn om du sitter kjempelang­t unna og bare ser storskjerm­en.

Han forteller at markedet er blitt vanskelige­re i de senere år.

– Nå som det er så mange festivaler, skal noen av de store kanskje ha samme sum uansett hvor de spiller. Andre igjen er opptatt av å spille på festivaler som passer deres profil, sier Olsen.

I sommer spiller blant andre The xx på Øyafestiva­len, et band som vanligvis kan fylle langt større scener.

 ?? FOTO: JOEL RYAN, AP/ NTB SCANPIX ?? Coldplay har nettopp spilt to konserter i Sverige, men kommer ikke til Norge.
FOTO: JOEL RYAN, AP/ NTB SCANPIX Coldplay har nettopp spilt to konserter i Sverige, men kommer ikke til Norge.
 ??  ?? Mick Jagger i The Rolling Stones
Mick Jagger i The Rolling Stones
 ??  ??
 ?? FOTO: VEGAR VALDE ?? Ed Sheeran kommer til Europa til neste år og skal holde tre konserter i Sverige, men til Norge skal han ikke.
FOTO: VEGAR VALDE Ed Sheeran kommer til Europa til neste år og skal holde tre konserter i Sverige, men til Norge skal han ikke.
 ?? FOTO: CHARLES SYKES, AP/NTB SCANPIX ?? U2 dropper Norge, men spiller i flere europeiske land.
FOTO: CHARLES SYKES, AP/NTB SCANPIX U2 dropper Norge, men spiller i flere europeiske land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway