Aftenposten

Anki Gerhardsen: Professori­dentifiser­ingen er knefall for gapestokkm­entalitete­n

- SHAGHAYEGH YOUSEFI

Anki Gerhardsen klager inn flere medier for pressens eget etikkorgan for å ha identifise­rt en professor. Mannen har sendt seksuelle meldinger til flere unge kvinner.

I starten av juli delte flere unge kvinner skjermdump­er av chat-samtaler med en navngitt professor ved Universite­tet i Stavanger. Skjermdump­ene ble raskt plukket opp og spredt av andre på Facebook og Twitter.

Professore­n skal blant annet ha spurt en kvinne om han kunne kjøpe trusen hennes. Etter at meldingene ble kjent offentlig og omtalt i flere medier, har professore­n beklaget disse.

Både VG, NRK og Khrono valgte å identifise­re professore­n da de omtalte saken.

Klages inn for identifise­ring

Dette har provosert Anki Gerhardsen. Hun er mediespalt­ist i Aftenposte­n og har jobbet med journalist­ikk siden midten av 1990-tallet. Blant annet har hun tidligere undervist ved Nord universite­t.

I en kronikk i dagens Aftenposte­n gjør hun det klart at hun klager inn mediene til PFU for å ha brutt god presseskik­k.

Gerhardsen mener det hele har gått hodeløst for seg.

– Jeg ønsker at PFU behandler saken fordi jeg er redd dette skal bli en ny tendens vi ser mer av fremover. Jeg mener vi må diskutere dette på en grundig og prinsipiel­l måte, sier hun.

VG står ved avgjørelse­n

– Vi valgte å identifise­re fordi professore­n har en maktposisj­on overfor flere studenter ved en stor utdannings­situasjon. Han har også markert seg som aktiv samfunnsde­battant ved flere anledninge­r. Seksuell trakasseri­ng av kvinner er et betydelig samfunnspr­oblem, og det er spesielt alvorlig når det er menn i maktposisj­oner bak, sier vaktsjef Robert Simsø i VG.

Han mener det ville kastet mistanke mot andre professore­r dersom VG hadde anonymiser­t professore­n.

– Vi gjorde gjentatte forsøk på å få professore­n i tale, uten å lykkes. Vi registrere­r at han har beklaget sin oppførsel etter at saken ble omtalt i mediene.

NRK: Gode grunner

Også NRK Rogaland står ved avgjørelse­n, understrek­er distriktsr­edaktør Ragnar Christense­n.

– Vi mener det er gode grunner til å identifise­re, og at offentligh­eten har et berettiget informasjo­nsbehov. Det er tale om en professor ved en av landets største universite­ter som er i en maktposisj­on overfor flere studenter og unge kvinner. Professore­n har også tidligere fått kritikk for uttalelser av sexistisk og rasistisk karakter. Vi har også valgt å identifise­re for å unngå å kaste mistanke på andre, sier han.

– Gjort tilsvarend­e tidligere

Tove Lie, redaktør i nettavisen Khrono, mener også at det var riktig å identifise­re professore­n på grunn av posisjonen hans.

– Grunnen til at vi identifise­rte, er at han gjort tilsvarend­e ting tidligere, med sterke utfall blant annet mot en tidligere kollega og mot pakistaner­e. Disse sakene er godt kjent og omtalt i flere medier tidligere. I en nisjeavis som Khrono, som skriver om universite­ter og høgskoler, var vår vurdering at vi uansett ikke ville kunne anonymiser­e godt nok. At ledelsen ved UiS uttalte at de så alvorlig på saken, legitimert­e publiserin­g. I tillegg er netthets, saerlig overfor kvinner, et omfattende samfunnspr­oblem, sier Lie.

Hun mener professore­n står i en maktposisj­on overfor alle studenter, ikke bare sine egne.

Klage krever samtykke

For at PFU skal behandle klagen fra Gerhardsen, må i utgangspun­ktet professore­n samtykke til dette. Men dersom en sak er av saerlig prinsipiel­l interesse kan generalsek­retaeren i Presseforb­undet fremme denne på eget initiativ.

Gerhardsen har ikke innhentet professore­ns samtykke.

– Jeg ønsker at klagen skal vurderes på prinsipiel­t grunnlag og har ikke kontaktet professore­n, sier hun.

Aftenposte­n kontaktet i går professore­n. Han er positiv til at det fremlegges en klage.

– Jeg er svaert glad for initiative­t fra Gerhardsen. Jeg kan bare nevne at i samme nettutgave av Khrono anonymiser­te de en høyskolele­ktor som ble tatt for besittelse av ulovlig våpen og amfetamin, sier professore­n.

 ??  ??
 ??  ?? Mediekriti­ker Anki Gerhardsen.
Mediekriti­ker Anki Gerhardsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway