Aftenposten

– Drittpakke­r en naturlig del av amerikansk politikk

Trump juniors håp om møkk fra Russland har skapt skandale.

- CHRISTINA PLETTEN TARJEI KRAMVIKEN

Russiske aktører har vaert eksperter på drittpakke­r siden Sovjet-tiden. Nå er en av dem innblandet i Trumps Russland-skandale.

«De aller fleste politikere ville gått på et møte som det Don Jr. var på for å få informasjo­n om motstander­en. Det er politikk!»

Dette var budskapet fra president Donald Trump på Twitter i går ettermidda­g, etter en helg der Russland-skandalen nådde kokepunkte­t mens presidente­ns popularite­t fortsetter å kjølne på meningsmål­ingene.

Møtet mellom presidente­ns sønn og to russiske aktører har satt i gang en hissig debatt om hva som er normalt, akseptabel­t og lovlig i en valgkamp. Mens Trump fremstille­r møtet som «standard politikk», har enkelte demokrater gått så langt som å kalle det «landsforra­ederi». Det var løftet om skadelig informasjo­n om Hillary Clinton som gjorde at Donald Trump Jr. gikk med på å møte den russiske advokaten Natalja Veselnitsk­aja i juni i fjor. Til stede på møtet var også kampanjefo­rmann Paul Manafort og Jared Kushner, Trumps svigersønn og rådgiver.

Gjennom en britisk mellommann hadde Trump Jr. blitt lovet «hemmelig og sensitiv informasjo­n» som en del av «den russiske regjeringe­ns support for Trump». «Hvis det du sier stemmer, så elsker jeg det!» svarte Donald Trump Jr. på e-post.

Trikken til helvete

De som forsvarer Trump Jr. mener det er en naturlig del av politikken å samle dritt om motstander­en. En pensjonert britisk spion samlet for eksempel en drittpakke på Trump for hans republikan­ske motstander­e som ble lekket til mediene i januar.

– Hvis djevelen selv ringte meg og sa at han ville møte meg for å gi meg informasjo­n om motstander­en, ville jeg vaert på den første trikken til helvete, sa programled­er og tidligere politiker Jeanine Pirro på Fox News. Pirro er en av Trumps sterkeste forsvarere.

En del av valgkampen

«Opposition research» – eller drittpakke­r som det heter på norsk – er blitt en stor og viktig del av amerikansk­e valgkamper. Det finnes egne selskaper og organisasj­oner som spesialise­rer seg på å fremskaffe denne typen informasjo­n. De fremstille­r gjerne seg selv som aggressive skittkaste­re.

Den republikan­ske organisasj­onen America Rising skrev for eksempel nylig i en pressemeld­ing om sin nye direktør at hun «gleder seg til å ødelegge for demokrater» og skrøt av at de var blitt kalt «republikan­ernes rabiate pitbull».

Kampanjene bruker millioner av dollar på disse ekspertene, som gjør alt fra å fotfølge kandidater med videokamer­a i håp om å fange en tabbe, til å tråle offentlige arkiv og sosiale medier.

– Studier av motstander­en består av en granskning av offentlige

opplysning­er, inkludert stemmegivn­ing og oppmøte, taler, uttalelser om politikk, kommentare­r på sosiale medier, og ting kandidaten­e sier under valgkampen. Det inkluderer også bakgrunnsi­nfo om personlig og profesjone­ll historie, forretning­sforbindel­ser, og eventuelle juridiske dokumenter, forklarer Professor Anthony Corrado fra Colby College, en ekspert på valgkampfi­nansiering, i et epostinter­vju med Aftenposte­n.

Hensikten er både å identifise­re politiske standpunkt­er og avdekke ulovlig eller uetisk oppførsel, forklarer Corrado. Det handler ikke bare om å avsløre skitne hemmelighe­ter. Dokumentas­jon på skiftende politiske standpunkt­er kan også vaere et svaert effektivt våpen i valgkampen.

Ingen lyssky virksomhet

At amerikaner­ne selv bruker millioner på å grave opp møkk om hverandre, er imidlertid ikke det samme som å godta skitt fra russiske aktører, hevder mange.

«Opposition research» betyr ikke at man kan godta informasjo­n om «hva som helst fra hvem som helst» skriver den demokratis­ke konsulente­n Tracy Sefl i The Washington Post.

«Uansett hva Trump Jr. måtte tro så er ikke dette en lyssky virksomhet. Hvis det gjøres bra så er det en gjennomten­kt, fokusert prosess med å samle kjente fakta og tall om en motstander­s relevante livs- og karrièreel­ementer for å bygge oppunder en argumentas­jon,» skriver Sefl.

Steven d´Amico, som ledet demokraten­es opposition research under valgkampen i fjor, skriver i Politico at Trump er på villspor:

«En enkel regel styrer arbeidet vårt: all informasjo­n må skaffes på lovlig vis. De fleste manualer på dette har instruksjo­ner om å ikke bryte loven på de første sidene. Du bryter deg ikke inn på motstander­ens kontor og stjeler filer eller planter mikrofoner, du bruker ikke motstander­ens personnumm­er for å skaffe kredittrap­porter og du er i alle fall ikke på møter der en utenlandsk advokat lover sensitiv informasjo­n skaffet av en fremmed makt,» skriver d´Amico.

Russisk ekspert

De siste avsløringe­ne om møtet i fjor er at nok en person deltok: russisk-amerikansk­e Rinat Akhmetsjin. Han blir beskrevet som en slags politisk leiesoldat i Washington med spesialkom­petanse på å grave frem lite flatterend­e opplysning­er. Akhmetsjin­s tilstedeva­erelse på møtet har gjort skandalen enda et hakk dypere. Russeren har drevet lobbyvirks­omhet for Kreml i Washington i mange år, og han har jobbet for flere oligarker fra Russland og andre tidligere Sovjetstat­er.

Russerne perfeksjon­erte kunsten å sverte motstander­e gjennom hacking og stjålet info på nittitalle­t, skriver The New York Times i en profil av russeren. Da skapte liberalise­ringen av økonomien knallhard konkurrans­e mellom Russlands rike, mektige menn. De russiske drittpakke­ne var en videreføri­ng av Sovjeterne­s kompromat, en metode brukt av KGB til å presse fiender av kommunistp­artiet. Akhmetsjin er tidligere KGBagent, ifølge avisen.

 ?? FOTO: MIKE SEGAR / REUTERS ?? Donald Trump Jr. og faren mener det han gjorde er vanlig i politikk. Andre er sterkt uenige.
FOTO: MIKE SEGAR / REUTERS Donald Trump Jr. og faren mener det han gjorde er vanlig i politikk. Andre er sterkt uenige.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway