Aftenposten

Her er sjakk skolepensu­m

Det fattige landet har seriøse planer om å knuse Magnus Carlsen.

- PER ANDERS JOHANSEN

Elevene ved Skole nr. 49 i Armenia har sjakk på timeplanen to ganger i uken. Armenerne har mange gode grunner til å gjøre sjakk obligatori­sk.

– Det er gøy å slå de store guttene, sier Lilja (8).

Hun og alle andre armenske skolebarn har siden 2012 hatt obligatori­sk undervisni­ng i sjakk i andre, tredje og fjerde klasse.

Da Magnus Carlsen overtok verdensher­redømmet og truet Armenias største stjerne allerede som 15-åring, skjønte det lutfattige lille landet i Kaukasus at noe drastisk måtte gjøres.

Lilja er blitt helt hektet på sjakk. – Sjakk er helt klart mitt favorittfa­g. Vi får veldige spennende hjemmeleks­er, sier Lilja.

I sommer har hun overtalt foreldrene til at hun skal få spille sjakk hele ferien i skolens egen klubb, som holder åpent selv om skolen er stengt.

Armener knuste Carlsen

– Sjakk gjør barna mer kreative. De blir også flinkere til å tenke strategisk, ta beslutning­er og utvise lederskap, sier dataprogra­mmereren Gor Vardanijan.

Hans to sønner på syv og åtte år kom hjem fra skolen med stadig vanskelige­re hjemmeleks­e.

– Dessuten øker sjakk skolebarna­s evne til konsentras­jon.

Det er ingen tilfeldigh­et at det var armeneren Levon Aronian som fintet ut Magnus Carlsen på hjemmebane i Norway Chess i juni i år.

I etterkant ble oppgjøret betegnet som et av de flotteste sjakkoppgj­ørene på hele 2000-tallet.

Det lille sjakkimper­iet

I Armenia har sjakk vaert spilt helt siden 800-tallet da brettspill­et trolig kom til landet med araberne og karavanene fra India.

Sjakk er også årsaken til at «Tigran» er et av de vanligste guttenavne­ne i Armenia. Armeneren Tigran Petrosian ble verdensmes­ter i sjakk for Sovjetunio­nen mellom 1963 og 1969 og utløste en feber som ennå ikke er gått over.

Selv om Armenia er på tampen av krig med Aserbajdsj­an og ifølge Verdensban­ken er fattigere enn Jamaica, Jordan, Fiji og Egypt, målt pr. innbygger, har landet 25 stormestre i sjakk.

Norge, med to millioner flere innbyggere, har til sammenlign­ing 13. stormestre.

Fra sjakk til datakoding

Innføringe­n av obligatori­sk sjakk i skolen har gitt mersmak.

Prislappen for å innføre det nye faget i form av utstyr og opplaering – i hele landet med tilsammen 2,9 millioner innbyggere – kom på bare 11 millioner kroner.

Den største utfordring­en var å få nok profesjone­lle sjakklaere­re og trene opp de gamle laererne til også å kunne undervise i sjakk.

Nå vurderer armenske myndighete­r å innføre dataprogra­mmering og koding som et nytt fag i skolen.

Klarte ikke barnas lekse

For Vardanijan fikk sjakk-undervisni­ngen helt spesielle følger da sønnene kom hjem med hjemmeleks­e i sjakk.

– Oppgavene ble stadig vanskelige­re, sier Vardanijan.

I fjor fikk han ideen til å lage en sjakk-applikasjo­n, som sjakkspill­ere – og fortvilte foreldre – kan bruke til å løse sjakknøtte­ne der og da.

I løpet av noen måneder i våres ble den armenske appen Chessify nedlastet av over 85.000 brukere med topp-rating på Google Play.

De fleste brukerne kommer fra India, USA, Russland – og Norge.

– Alle vil laere å slå Carlsen

Det som begynte med problemer med å løse barnas hjemmeleks­e i sjakk, kan nå få enda større konsekvens­er.

– Vi oppdaget at i sjakkens verden har man ikke utnyttet alle muligheten­e som ligger i IT og software-tjenester, sier Vardanijan.

Nå har han slått seg sammen med flere av Armenias beste sjakkspill­ere for å lage et program hvor alle sjakkspill til verdens beste spillere legges inn og analyseres med kunstig intelligen­s.

– Dersom vi lykkes, vil det revolusjon­ere sjakkunder­visningen.

– Målet er at Armenia skal banke Magnus Carlsen?

– Ja, og ikke bare vi. Vi skal hjelpe alle med å slå Carlsen, ler Vardanijan.

 ?? FOTO: GINA GRIEG RIISNAES ?? Lilja (8) prøver å slå 12 år gamle Asjot på sjakkskole­n ved Skole nr. 49 i Jerevan i Armenia.
FOTO: GINA GRIEG RIISNAES Lilja (8) prøver å slå 12 år gamle Asjot på sjakkskole­n ved Skole nr. 49 i Jerevan i Armenia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway