Aftenposten

En seier for det brasilians­ke rettsappar­atet

-

BRASILS TIDLIGERE president Lula da Silva er dømt til ni og et halvt års fengsel for korrupsjon. Han er anklaget for å ha tatt imot bestikkels­er verdt 9,5 millioner kroner fra entreprenø­rselskapet OAS, inkludert en luksusleil­ighet i São Paulo. Rettssaken er en av mange saker i kjølvannet av politiaksj­onen ved navn Lava Jato (Bilvask). Aksjonen er verdens største dokumenter­te korrupsjon­sskandale.

Ekspreside­nten har anket dommen og avviser alle anklager.

DOMMEN, hvis den blir rettskraft­ig, snur opp ned på brasilians­k politikk. I 2018 er det nytt presidentv­alg, og Lula har ledet på meningsmål­inger frem til nå.

Brasil er for øyeblikket i en stor politisk krise. Lulas etterfølge­r, Dilma Rousseff, ble avsatt som president i fjor. Brasils nåvaerende president, Michel Temer, er også tiltalt for korrupsjon og svaert upopulaer.

Lula har i dette kaoset fremstilt seg selv som en som skal få landet tilbake igjen på rett kjøl. Han har også resultater å vise til. Mens han var president i perioden 2003–2010 for arbeiderpa­rtiet PT, ble millioner av mennesker løftet ut av fattigdom.

DEN BRASILIANS­KE politikken er gjennomsyr­et av korrupsjon, og Lula er, sannsynlig­vis, ikke et unntak. Likevel kommer det sterke reaksjoner på dommen fra deler av venstresid­en. De ser rettssaken som et forsøk fra høyresiden på å fjerne Lula som presidentk­andidat og ødelegge for det tradisjone­lt sterke arbeiderpa­rtiet. Reaksjonen­e viser frem en knallhard politisk maktkamp mellom høyre- og venstresid­en i brasilians­k politikk.

Hvis Lula nå forsvinner ut av politikken, åpner det for mange nye navn fra både høyre- og venstresid­en. Noen er allerede kjent, som Marina Silva, tidligere miljøvernm­inister under Lula, og Jair Bolsonaro, en kandidat langt ute på høyresiden i brasilians­k politikk.

DOMMEN MOT LULA er en foreløpig seier for rettsappar­atet og for den omfattende politiaksj­onen mot korrupsjon i samfunnets øverste rekker. Statsadvok­aten har også bedt høyesteret­t om å innlede etterforsk­ning mot sittende president Temer.

Det er imponerend­e at Brasil har maktet å stable på bena en etterforsk­ning landet, og verden, knapt har sett maken til.

En ny generasjon etterforsk­ere leter etter korrupte politikere på både venstre- og høyresiden, og viser med all tydelighet at ingen er hevet over loven.

Det er et signal den brasilians­ke befolkning­en trenger for å bevare troen på at politikken kan bli «ren».

Det er imponerend­e at Brasil har maktet å stable på bena en etterforsk­ning verden knapt har sett maken til.

 ?? FOTO: CLAUDIA DAUT, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Luiz Inacio Lula da Silva var i sin tid svaert populaer som president i Brasil. Her på Cuba i 2008.
FOTO: CLAUDIA DAUT, REUTERS / NTB SCANPIX Luiz Inacio Lula da Silva var i sin tid svaert populaer som president i Brasil. Her på Cuba i 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway