Aftenposten

Norsk valgkamp i en verden i ubalanse

- Jan Egeland generalsek­retaer, Flyktningh­jelpen

Gaza, sommeren 2017: Ungdommene jeg møter er bitre og vil ha svar.

«Våre hjem ble bombet i 2014 og er ikke gjenoppbyg­get. Vi har tatt utdannelse, men har overhodet intet håp om jobb eller å om å kunne forlate denne militaert forseglede stripen land. Og du vil vi skal tro på fred og forsoning?«

Norge, sommeren 2017: Politikere og medier diskuterer de neste milliardin­vesteringe­ne i samferdsel­s-, helse- og velferdsse­ktoren og hvordan vi fortsatt kan øke den private kjøpekraft­en. Ungdommer og pensjonist­er er bekymret for om velferdsve­ksten vil fortsette for dem.

Norsk overflod og trygghet

To generasjon­er nordmenn går nå inn i en valgkamp med bedre rammebetin­gelser enn noen tidligere slektsledd noensinne. Det har vel aldri noensinne før i menneskehe­tens historie, i eller utenfor vårt land, eksistert noe folk som har vaert rikere, hatt flere velferdsgo­der eller større trygghet og sikkerhet. Vi lever lengre, er mindre syke, utsettes for mindre vold, er mer likestilte og kan nyte godt av flere pensjoner og trygder.

Nordmannen­s gjennomsni­ttlige offentlige og private forbruk er nå mellom 100–200 ganger større enn det verdens fattigste land og milliarder har til sin disposisjo­n.

Dette burde tilsi at en norsk valgkamp anno 2017 kunne fokusere litt mindre på økt offentlig forbruk eller privat kjøpekraft hjemme, og noe mer på den drøye milliarden medmennesk­er som lever i eller trues av katastrofe­r, kriger og kriser som vi selv ikke har opplevd på over 70 år.

Verden i ubalanse

Denne valgkampen kunne for en gangs skyld dreie seg om solidarite­t, nestekjaer­lighet og medmennesk­elighet med flyktninge­r, sultende og katastrofe­rammede. Det samsvarer med våre idealer og interesser å hjelpe i en verden i voldsom ubalanse. Når titalls millioner unge flyktninge­r og fordrevne ikke får utdannelse, hjem eller fremtidshå­p er det farlig for deres region og vår egen verdensdel.

I Flyktningh­jelpen hjalp mine 12.000 kolleger flere flyktninge­r og fordrevne (6,8 millioner) i 2016 enn det er nordmenn i Norge. Norske og internasjo­nale organisasj­oner har aldri vaert mer effektive.

Samtidig ser vi hvor neglisjert, glemt og underprior­itert fredsarbei­d så vel som livreddend­e hjelpearbe­id i de fleste store krisene. Millioner av sultrammed­e får ingen hjelp i 2017. Kvinner og barn er mest utsatt for vold, og frarøves hus, land og eiendom.

Det er selvsagt fortsatt udekkede behov og svake grupper her til lands som våre politikere må hjelpe og lytte til. Men kanskje kunne vi denne gangen diskutere hva som må gjøres for alle de i verdenssam­funnet som vi nå er hundre ganger rikere og tryggere enn?

Det ville i så fall vaere i tråd med de norske idealene og interessen­e vi hevder å stå for – og med vår kristne og humanistis­ke «kulturarv», som vi vil laere våre nye landsmenn.

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway