Aftenposten

Et forsvar for «enprosentg­nålet»

Hvis ikke bistanden skal tilsvare én prosent av bruttonasj­onalinntek­ten, hva skal den tilsvare da?

- åKommentar Andreas Slettholm Kommentato­r

Bistandspo­litikken er under angrep. Eller, den er jo egentlig ikke det. Ikke nå heller.

Men at den burde vaere det, er langt på vei hovedbudsk­apet i kronikken fra to bistandsri­ngrever i hervaerend­e avis sist uke.

Tidligere Norad-sjef Per Ø. Grimstad og eks-bistandsmi­nister Tom Vraalsen mener statsbudsj­ettets 36 bistandsmi­lliarder fortjener mer oppmerksom­het.

Deres poeng er at stillheten har senket seg etter at det såkalte enprosentm­ålet – at bistandsbu­dsjettet skal tilsvare én prosent av Norges bruttonasj­onalinntek­t – ble en realitet rundt årtusenski­ftet.

Til og med KrF er enig

De to er ikke de første til å målbaere ideen om at «enprosentg­nålet» skygger for diskusjon om hva pengene fører til.

Til og med KrF, i sin alternativ­e «stortingsm­elding» i fjor, kritiserte dagens bistandsfo­rvaltning for å vaere mer opptatt av å utbetale penger enn å se på effekten. Gjennomgan­gstonen blant alle med interesse for bistandspo­litikk er den samme: Effekten må vaere avgjørende for hvordan bistanden innrettes.

Et slikt standpunkt er likevel ikke til hinder for tanken om at bistandsni­vået kan knyttes til en ekstern størrelse som bruttonasj­onalinntek­ten.

Det er ikke åpenbart at å vrake dette målet ville føre til en mer faglig og fornuftig debatt om hvordan bistandspo­litikken skal innrettes best. Naturligvi­s ville støyen ha kommet, men uten at det nødvendigv­is ville ha gagnet verdens fattige.

Debatten er der

Man kan også spørre om oppmerksom­heten rundt norsk bistand er så liten. I norsk politikk er det sjelden noen sammenheng mellom antall milliarder og medieoppme­rksomhet: Universite­tsog høyskolebu­dsjettet er større enn bistandsbu­dsjettet, men Regjeringe­ns strukturre­form der har skjedd uten større overskrift­er.

På bistandsfr­onten har VG problemati­sert norske konsulente­rs bånd til Utenriksde­partemente­t, og satt kritisk søkelys på tette forbindels­er mellom mottager og bevilger i Indonesia. Jevnlig dukker det også opp kritiske saker om hvordan bistandsmi­dler går til for eksempel amerikansk­e tenketanke­r og prestisjeu­niversitet­er.

Og i starten av juli tok Civita til orde for å gi bistand som direkte kontantstø­tte til verdens aller fattigste personer. Studier antyder at dette kan ha vel så god effekt som komplisert­e og samfunnsby­ggende utviklings­prosjekter. Tenketanke­n vil spisse bistanden mot avskaffels­e av ekstrem fattigdom, og nedpriorit­ering av mer generell fattigdoms­bekjempels­e.

Høyere på dagsordene­n

Det er med andre ord en god del debatt rundt norsk bistand, men man må anta at Grimstad og Vraalsen ønsker den høyere opp på norske politikere­s dagsorden.

Problemet er at forvaltnin­g, innretning og prioriteri­ng av bistand er ganske komplekse problemsti­llinger, sammenlign­et med diskusjone­n om nivået.

Bør norsk bistand for eksempel i større grad prioritere landbruksu­tvikling sør for Sahara enn utdanning? Bør vi redusere antall mottagerla­nd enda mer, fra dagens rundt 90? Bør det brukes enda mer på evaluering­sapparat og -metodikk?

For å si det slik: Det er svaert upresist, men til gjengjeld politisk forståelig at Sylvi Listhaug i VG fredag i stedet velger å karikere KrFs bistandspo­litikk til «det er mer viktig å gi masse penger enn hva pengene går til».

Ikke «reell bistand»

Så er det sant at denne ene prosenten inneholder ganske mye annet enn det Grimstad og Vraalsen kaller «reell bistand».

Internasjo­nale bokførings­regler åpner for at for eksempel de nesten syv milliarden­e til integrerin­g av flyktninge­r i Norge i fjor ble del av bistandspr­osenten. Eller informasjo­nsstøtten til norske organisasj­oner, som skal gi «kunnskap, engasjemen­t og debatt i Norge».

Slikt er en pussighet. Men tross alt har enprosentm­ålet vaert en suksess for tilhengere av romslige overføring­er også til mer direkte fattigdoms­bekjempels­e. Det totale bistandsbu­dsjettet er mer enn firedoblet på 20 år.

Og skulle man droppe målet, måtte man jo funnet et annet nivå, gitt at man mener at bistand i det hele tatt har noe for seg.

Det mangler jo ikke akkurat på behov der ute i verden.

For mange mål

Fortsatt preges bistandspo­litikken av mange, ambisiøse mål, selv om Regjeringe­n har snevret inn i antall mottagerla­nd, partnere og temaer. I utviklings­meldingen som kom i april, skisserer også Børge Brende strengere effektivit­etskrav.

Dette er fornuftig, i likhet med å gjøre større forsøk med kontantstø­tte av typen Civita foreslår. For Grimstad og Vraalsen har rett i at klarere prioriteri­ng av de fattigste, og tydeligere resultatra­pportering, er rett vei å gå.

At det er forbedring­spotensial i norsk bistandsfo­rvaltning, er hevet over tvil. At løsningen er kvitte seg med enprosentm­ålet, er det ikke.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway