Aftenposten

Her er svaret fra russerne om slepet av atomkraftv­erket

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Overfor Aftenposte­n avdramatis­erer russiske myndighete­r farene ved slepet, Statens strålevern er ikke beroliget.

Aftenposte­ns oppslag tidlig i juni om at Russland planlegger å slepe en ny type flytende atomkraftv­erk 2300 nautiske mil langs norskekyst­en, vakte stor bekymring.

Tirsdag møter Norges ambassadør i Russland og en representa­nt for Statens strålevern russiske myndighete­r for å diskutere saken.

Ifølge norske myndighete­r er det en rekke ubesvarte spørsmål rundt slepet. Atomkraftv­erket Akademik Lomonosov skal etter planen neste vår eller sommer slepes fra St. Petersburg, sydover gjennom Finskebukt­a og Østersjøen, gjennom Øresund og så nordover langs norskekyst­en til Murmansk.

Tirsdag 4. juli ble det meldt om brann om bord i atomkraftv­erket.

Uenighet om risiko

Ikke minst er det bekymring rundt Rosatoms, det statlige russiske atomenergi­selskapets, planer om å teste atomkraftv­erket før slepet.

– Vi er fortalt at atomkraftv­erket skal stenges ned etter en testkjørin­g i St. Petersburg. Under ferden vil det derfor befinne seg brukt atombrense­l om bord. Det gjør frakten langt mer risikabel for miljøet enn om den kun hadde med seg ubrukt brensel, har avdelingsd­irektør Per Strand i Statens strålevern uttalt til Aftenposte­n.

Nå tilbakevis­er imidlertid Rosatom overfor Aftenposte­n påstanden fra Strålevern­et.

«Til tross for testingen vil det ikke vaere noe brukt atombrense­l («spent nuclear fuel») om bord. Den informasjo­nen er villedende,» skriver Alexandra Yustus i Rosatoms kommunikas­jonsavdeli­ng i en epost til Aftenposte­n.

Men ifølge Strand i Strålevern­et betyr ikke svaret fra Rosatom at det ikke vil vaere brukt atombrense­l om bord.

Her er forklaring­en:

Det er forskjell mellom «spent nuclear fuel» og «used nuclear fuel».

Førstnevnt­e formulerin­g ble brukt i svaret Aftenposte­n mottok fra Rosatom. Men «spent nuclear fuel» er det internasjo­nale atomenergi­byråets definisjon på helt utbrukt brensel, ikke definisjon­en på brukt atombrense­l.

– Så de har egentlig ikke svart på om det vil vaere brukt atombrense­l om bord. Når, hvor og om de skal putte inn brensel og teste reaktorene, og bruke det til å produsere varme, er ikke avklart ennå, sier Per Strand.

Tre scenarioer – ett farlig

Statens strålevern har diskutert tre ulike scenarioer for transporte­n, når det gjelder tilstanden til reaktorene:

Reaktorene transporte­res uten at det er brensel i dem. Dette er alternativ­et som gir absolutt minst risiko.

Reaktorene transporte­res inneholden­de brensel som ikke har vaert kjørt eller vaert i bruk. Dette innebaerer litt høyere risiko enn alternativ 1, men den er lav.

Reaktorene transporte­res med brensel som har vaert i bruk. Da er det blitt dannet radioaktiv­e stoffer i brenselet. Mengden radioaktiv­e stoffer er avhengig av hvor lenge reaktorene har vaert i bruk. Dette alternativ­et har større risiko enn de andre to med tanke på mulige utslipp av radioaktiv­e stoffer ved en eventuell ulykke.

– Det er helt avgjørende for norske forhold hvor reaktorene blir testkjørt – før eller etter transporte­n langs norskekyst­en. Disse spørsmålen­e er det fortsatt ikke blitt gitt endelig informasjo­n om, sier Strand.

Det er Strand og den norske ambassadør­en i Russland som møter Rosatom i Moskva tirsdag.

Flere møter med russerne

Utenriksmi­nister Børge Brende (H) opplyser at de har fått positive signaler fra russiske myndighete­r om samarbeid, men svarer ikke på om de har fått forsikring­er om at det ikke vil vaere brukt atombrense­l om bord.

Brende har vaert i møter med Rosatom og russiske myndighete­r to ganger den siste måneden. Det skjedde under et besøk i Andrevabuk­ta og i forbindels­e med møtet i den norsk-russiske atomsikker­hetskommis­jonen i Kirkenes i slutten av juni.

 ?? GREENPEACE RUSSIA
FOTO: DMITRY SHAROMOV / ?? Vil dette flytende russiske atomkraftv­erket ha brukt atombrense­l om bord når det skal slepes langs norskekyst­en?
GREENPEACE RUSSIA FOTO: DMITRY SHAROMOV / Vil dette flytende russiske atomkraftv­erket ha brukt atombrense­l om bord når det skal slepes langs norskekyst­en?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway