Aftenposten

– Hackerangr­ep utløste Qatar-krisen

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­n i Istanbul

Den forente arabiske republikk sto bak et hackerangr­ep, sier amerikansk­e etterretni­ngskilder til

The Washington Post.

Det er den 23. mai i år. Det er gått to dager siden USAs president Donald Trump har vaert på besøk i Saudi-Arabia. Til vertskapet­s store glede har Trump hamret løs på erkerivale­n Iran for landets angivelige støtte til terrorisme.

Saudi-Arabia og deres allierte, deriblant De forente arabiske emi- rater, skal ha følt at de nå hadde den amerikansk­e presidente­ns støtte til å slå til mot den irriterend­e naboen Qatar. Et land som har hatt et noe bedre forhold til Iran.

– Krisen var falske nyheter

I De forente arabiske emirater diskuterer ledende tjenesteme­nn denne dagen hvordan de skal plante falske nyheter som kan brukes som påskudd for å starte en diplomatis­k konflikt som har til hensikt å få Qatar inn i folden.

Dagen etter, den 24. mai, står de deretter bak et hackerangr­ep som får det til å se ut som om emiren i Qatar, sheikh Tamim Bin Hamad al-Thani, i en melding på nettsiden til landets offisielle nyhetsbyrå blant annet lovpriser Hamas og uttaler at Iran er en «islamsk kraft».

Det opplyser ikke navngitte amerikansk­e etterretni­ngstjenest­emenn til den amerikansk­e storavisen The Washington Post. Det er uklart om Emiratene gjennomfør­te angrepet selv eller om de fikk noen til å gjøre det for seg, skriver avisen.

De forente arabiske emiraters ambassadør i USA hevder meldingen til Washington Post er falsk.

– De forente arabiske emirater har ikke hatt noen rolle i det angivelige hackerangr­epet som artikkelen beskriver, sier ambassadør Yousef al-Otaiba i en uttalelse.

Knallharde krav mot Qatar

De kontrovers­ielle uttalelsen­e til emiren har bare ligget ute i 45 minutter før Qatar opplyser at de er blitt hacket. Men det hjelper ikke. Saken utløser en diplomatis­k krise og handelsblo­kade fra Saudi-Arabia, De forente arabiske emiratene, Egypt og flere andre land. Begrunnels­en er at emiratene støtter terrorisme og destabilis­ering av nabolanden­e.

Landene presentere­r senere en liste på 13 krav som Qatar må innfri for å løse krisen. Deriblant må de stanse sendingene til Al Jazeera, Midtøstens mest populaere nyhetsform­idler. Kravene er blitt avvist av Qatar.

Det er absolutt mulig at det Washington Post skriver er riktig, mener den svenske Midtøsten-forskeren Björn Brenner, som jobber ved Försvarshö­gskolan i Stockholm.

– Det passer bra inn i analysene vi forskere har gjort, sier Brenner til Aftenposte­n. – Dette handler ikke om hvorvidt Qatar støtter terrorisme, men om en maktkamp i den sunniarabi­ske verden.

Han forklarer at selv om Qatar er et lite land, så har de hatt en megafon i form av TV-stasjonen Al Jazeera. Den har oppnådd stor popularite­t ved å presentere kritiske nyheter. Men den statseide TV-kanalens rapporteri­ng har også ført til en voldsom irritasjon mot Qatar.

Cyberangre­p er en hjørnestei­n

Forskere fra Forsvarets forsknings­institutt sier de ikke kjenner til hvilken rolle cyberopera­sjoner har spilt i Gulf-konflikten utover det som står i Washington Post. – Men på generelt grunnlag kan vi fastslå at bruk av cyber er blitt en hjørnestei­n i moderne påvirkning­soperasjon­er, skriver forsknings­leder Henning André Søgaard ved FFI i en e-post til Aftenposte­n.

– Bruk av cyber er blitt stadig viktigere i påvirkning­soperasjon­er, noe de fleste vestlige land er tydelige på i sine åpne trusselvur­deringer. Men påvirkning kan også forekomme gjennom sponset terror, iscenesatt­e demonstras­joner, sabotasje, spredning av falske nyheter og angrep rettet mot kritisk infrastruk­tur, ifølge Søgaard.

 ??  ??
 ?? FOTO: EVAN VUCCI , AP/ NTB SCANPIX ?? Qatars emir sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani i et møte med USAs president Donald Trump 21. mai i år.
FOTO: EVAN VUCCI , AP/ NTB SCANPIX Qatars emir sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani i et møte med USAs president Donald Trump 21. mai i år.
 ?? Journalist ??
Journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway