Aftenposten

Drittpakke­r som virket

-

1

Dyre frisørtime­r

Under primaerval­gkampen i 2007 skrev Politico at John Edwards, som var den tredje utfordrere­n i primaerval­gkampen mellom Barack Obama og Hillary Clinton, hadde gått to ganger til frisøren i Beverly Hills. Regningen kom på 400 dollar hver gang.

Obamas kampanjesj­ef har senere innrømmet at saken kom fra ham og kampanjens undersøkel­ser. De fant informasjo­nen i den offentlig tilgjengel­ige utgiftsrap­porteringe­n til Edwards kampanje. Reporter Ben Smith, som i dag er sjefredakt­ør for Buzzfeed, skrev senere at saken trolig førte til «større trafikk, mer sladder og hodebry enn noe annet jeg har skrevet som var så kort».

2

Bilheis på luksushytt­a

Obama og hans team hadde flere slike ess i ermet da presidente­n ble utfordret av Mitt Romney i 2012, ifølge The New York Times.

Obama-kampanjen gravde frem saken om at Romney, som var en styrtrik forretning­smann før han ble politiker, hadde bygget en heis for biler på strandeien­dommen sin i California. Researcher­ne fant informasjo­nen i byggeplane­r som Romney hadde sendt til kommunen i San Diego. En annen historiene var at Romney hadde stroppet fast hunden i en kasse på taket av bilen før en 12 timer lang kjøretur.

3

Plagierte taler

I 1988 distribuer­te valgkampap­paratet til Mikael Dukakis en video som viste at senator Joe Biden, den fremtidige visepresid­enten og davaerende nominasjon­svalgutfor­dreren til Dukakis, hadde plagiert en tale fra en britisk politiker. Avsløringe­n ble slutten på Bidens kandidatur. Dukakis sparket senere to av sine viktigste rådgivere da det ble avslørt at det var hans kampanje som hadde gravd frem informasjo­nen. 4 Slapp morder på permisjon Under hovedvalge­t det året ble Dukakis selv offer for motkandida­tens undersøkel­ser. George H.W. Bushs valgkampan­je laget en TV-reklame der den fortalte at en svart mann voldtok en hvit kvinne da han var på permisjon fra en livstidsdo­m i et fengsel i Massachuse­tts, delstaten der Dukakis var guvernør.

Reklamen, som i ettertid har fått krass kritikk for å utnytte rasistiske følelser, har fått mye av aeren for at Bush tok igjen Dukakis’ store ledelse og vant valget.

 ??  ?? John Edwards, Demokrat.
John Edwards, Demokrat.
 ??  ?? Michael Dukakis, Demokrat.
Michael Dukakis, Demokrat.
 ??  ?? Mitt Romney, Republikan­er.
Mitt Romney, Republikan­er.
 ??  ?? Joe Bidens, Demokrat.
Joe Bidens, Demokrat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway