Aftenposten

– Det virker som ledelsen rygger

Dagen etter den begredelig­e EMåpningen ble Norges to største stjerner skjermet fra pressen.

-

Blåmandage­n ble litt bedre av at solen oversvømte det norske landslaget med lys og varme, men regn og vind hadde nok uansett vaert å foretrekke fremfor den tunge følelsen av null poeng.

Etter en lett treningsøk­t gjorde spillere og trenere sitt beste for å forklare kollapsen dagen i forveien, og hvilke grep som må til for at torsdagens kamp mot Belgia skal holde liv i drømmen om kvartfinal­e.

De eneste som ikke måtte forholde seg til pressens mer eller mindre kritiske spørsmål var de to største stjernene, Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen. De ble skjermet fra mediene.

Det er en vurdering de to tidligere landslagsp­rofilene Lene Mykjåland og Lise Klaveness mener er feil.

– Det er mye kulere å svare på spørsmål når det går bra, men det er det for alle. Det handler om å vinne og å tape sammen.

– Det er viktig å stå i det også når det går dårlig, det tror jeg man vokser på som spiller, sier Mykjåland.

Burde ikke fått valget

Klaveness peker på at det norske laget alltid har hatt kultur for at alle møter pressen.

Da mener hun det blir feil å endre på det etter et tap, selv om etterspørs­elen er større på duoen enn på resten av spillerne.

Klaveness skjønner godt at Hegerberg og Hansen valgte å ha mediefri når de først fikk muligheten. Det ville hun selv ha gjort om hun fikk tilbudet.

– Men jeg synes ikke de burde fått det valget. Både på lang og kort sikt tror jeg at de vil prestere bedre om de laerer å stå i slike ting.

– Det gir en følelse av at ledelsen rygger litt, mener NRK-eksperten, som ser plusser og minuser ved løsningen.

– Her mener jeg imidlertid at de

kommer ut i minus.

Mykjåland mener det også er en misbrukt anledning til å sette et endelig punktum for åpningstap­et. Nå vil det i stedet bli en ny runde med nye spørsmål i dag.

Avhengig av duoen

Jan Ove Nystuen er medieansva­rlig for landslaget. Han sier at det var han og landslagst­rener Martin Sjögren som tok beslutning­en søndag kveld.

– Det er en ren sportslig vurdering og handler om totalbelas­tningen for de to. Det er for at de skal vaere best mulig forberedt til den viktige treningen tirsdag, sier han. Sjögren forteller at landslaget har en strategi for å fordele mediebelas­tningen på spillerne.

– Dere vil jo snakke med Caroline og Ada hver dag, gjerne hele dagen om det var muligheter for det. Det er godt at de også får en pause, sier svensken.

Han frykter ikke at ledelsen heller er med og skaper ekstra støy rundt laget.

– Må tro mer på egne ferdighete­r

Kaptein Maren Mjelde unner sine to medspiller­e en fridag fra journalist­ene.

– Nå skal alle lade batteriene og vaere mest mulig klare for torsdagen. Det var en avgjørelse som Martin og Jan Ove tok. Den respektere­r vi så absolutt. Vi er avhengige av at de er opplagte på torsdag, sier Chelsea-proffen.

Etter å ha sett kampen om igjen, konkludere­r hun med at spillerne må tro mer på egne ferdighete­r.

– Det klarte vi ikke, og det må vi erkjenne. I gjennomgan­gen så vi at vi egentlig hadde bedre tid enn vi trodde, sier hun.

Mjelde innser at utgangspun­ktet i gruppen er langt fra ideelt, men ser likevel muligheter.

– Mange av oss har vaert i denne situasjone­n før. Vi må bare bygge oss opp og vise oss fra en bedre side.

Vil ha mer variasjon

Keeper Ingrid Hjelmseth synes også det er fint at angrepsduo­en slipper pressen for en dag.

– Det er mye trykk på dem og de får mye oppmerksom­het. Det kreves kanskje mer av dem og stilles høyere krav til dem hele veien. Det er greit at de får ladet batteriene litt.

Også for trener Sjögren ble det en smertefull opplevelse å se gjennom kampen på nytt. Da konkludert­e han med at den andre omgangen var så dårlig som han hadde følelsen av underveis.

– Vi brukte midtbanen i altfor liten grad. På forhånd hadde vi snakket mye om å bruke bakrommet bak deres trege midtforsva­rere, men nå ble det til at vi nesten bare prøvde på det. Spillerne er ambisiøse og lojale mot beskjedene, så det er mitt ansvar, sier han.

Mot Belgia torsdag vil han se mye mer variasjon i spillet, og en midtbane som involveres mye mer.

Lykkes ikke laget med det, kan EM-festen vaere over før den kom skikkelig i gang.

 ?? ALLE FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? I går startet jobben med å riste av seg skuffelsen etter den svake EM-starten. Martin Sjögren har en jobb å gjøre med laget før torsdag.
ALLE FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX I går startet jobben med å riste av seg skuffelsen etter den svake EM-starten. Martin Sjögren har en jobb å gjøre med laget før torsdag.
 ?? Odd Inge Aas
Journalist
Aftenposte­n i Apeldoorn ??
Odd Inge Aas Journalist Aftenposte­n i Apeldoorn
 ??  ??
 ??  ?? Ada Hegerberg (t.h.) i samtale med søster Andrine under gårsdagens trening.
Ada Hegerberg (t.h.) i samtale med søster Andrine under gårsdagens trening.
 ??  ?? Smilet var tilbake hos Caroline Graham Hansen dagen etter åpningstap­et.
Smilet var tilbake hos Caroline Graham Hansen dagen etter åpningstap­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway