Aftenposten

Hyller oppgjøret med fotballens kjønnshets

- ODD INGE AAS HALVOR EKELAND Apeldoorn

Årets fotball-EM har satt ny fart i debatten om jenter og kvinner får den anerkjenne­lsen og respekten de fortjener i fotballen.

Før Norges åpningskam­p mot Nederland søndag skrev landslagss­piller Mats Møller Daehli et engasjert innlegg på Instagram, hvor han tok et oppgjør med det han mener er nedlatende holdninger i en del miljøer.

«Jeg forakter alle som ikke viser jenter respekt, som slenger dritt og skriver dritt i kommentarf­eltene naermest for mor skyld», skrev Tyskland-proffen, som har vokst opp sammen med Caroline Graham Hansen og gått på skole med flere av landslagsp­rofilene.

«Jeg vokste opp og spilte med jenter som nå er blitt Europas beste. Jeg vet nøyaktig hvor hardt de har jobbet, og det er hardere enn de fleste uansett kjønn».

Det engasjerte innlegget ble svaert godt mottatt i den norske EM-leiren.

– Han kjenner jo noen av jentene og vet hva vi legger ned i fotballen. Jeg synes det er stort av ham. At det kommer fra en såpass kjent person som Mats setter vi pris på og synes det er veldig fint gjort, sier kaptein Maren Mjelde.

Hun er glad for at Daehli våger å ta et oppgjør med machokultu­ren som fortsatt preger en del fotballmil­jøer.

– Jeg synes det er veldig bra at han engasjerer seg på den måten, det viser at han er en veldig fin person, sier hun.

Hatt lyst til å si det lenge

Daehli skriver i en SMS til Aftenposte­n at det er mange medier som har henvendt seg etter innlegget og at det ellers har vaert en voldsom respons.

Det er han takknemlig for, men han ønsker ikke å utdype innlegget noe mer.

«Jeg har hatt lyst til å si min mening lenge, og jeg følte dette var rett øyeblikk. Nå ønsker jeg at alt fokuset skal rettes mot jentene og resten av mesterskap­et», skriver han.

Keeper Ingrid Hjelmseth synes støtten er fantastisk, og mener det er viktig at en spiller som Daehli velger å gjøre det offentlig.

– Jeg tror det er viktig at herrespill­ere snakker oss opp, sier 37-åringen, EMs eldste spiller.

Hun tror folk tar med seg budskapet i kollegaens melding videre.

Ble latterligg­jort

Daehli gikk til Manchester Uniteds ungdomsavd­eling som 15-åring. Der møtte han et kvinnesyn som provoserte.

«Hvordan mange så på jenter og kvinner, det preger meg fortsatt i dag», skriver han.

Daehli tror mye er blitt bedre de siste årene, i og med at flere av de store klubbene nå også satser ordentlig på kvinnelage­t sitt.

«Men i den fotballkul­turen jeg var en del av var kvinner og fotball en vits. Det ble bare latterligg­jort. Det var en ekkel holdning til hva kvinner skulle vaere og gjøre», skriver han.

Aftenposte­n satte lørdag fokus på hvordan de største klubbene i Europa har satt inn store ressurser i kvinnelage­ne sine, og hvordan det er i ferd med å revolusjon­ere idretten.

I Norge er det slik at bare tre av de 16 klubbene i mennenes toppdivisj­on har et lag i en av de to øverste divisjonen­e på kvinneside­n.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Maren Mjelde setter pris på at Mats Møller Daehli tar et oppgjør med kvinnefien­dtlige holdninger innen fotballen.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Maren Mjelde setter pris på at Mats Møller Daehli tar et oppgjør med kvinnefien­dtlige holdninger innen fotballen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway